Közélet

Szerdán dönthet a kormány a tandíjügyről

Hihetetlen kormányzati cikcakkok után nyerésre állnak a diákok.

Hacsak nem jön újabb fordulat, jövőre ingyenes lesz a felsőoktatás azoknak, akik elérik a 240 pontos határt. Mindez szombaton a kora esti órákban derült ki, amikor Orbán Viktor kormányfő egy budapesti romkocsmában diákokkal találkozott. Hogy pontosan kikkel, az nem derült ki, a hallgatói önkormányzatok vezetőit mindenesetre nem hívták meg, sőt, nem is tudtak a sebtiben összehívott beszélgetésről. A távozó miniszterelnök mindössze egy kérdésre válaszolt: azt mondta, nem lesznek felsőoktatási keretszámok.

A talányos kijelentésre később egy Facebookon közzétett videoüzenet adott magyarázatot. Ebben Orbán azt mondta, változtatásokra van szükség, mert a mostani rendszer bonyolult, nyugtalanságot és kiszámíthatatlanságot szül. Ezért olyan kormányzati előterjesztésre van szükség, amely összevonja és leegyszerűsíti a kérdést. Leszögezte: akik megkezdték felsőoktatási tanulmányaikat, azokat semmilyen változás nem fogja érni.

„Úgy látom, hogy a diákok valójában úgy gondolják: a keretszámok elzárják a lehetőséget előlük, nem teszik lehetővé számunkra, hogy bekerülhessenek az egyetemekre és a főiskolákra. Ezért a keretszámszabályozás-rendszert el kell törölni. Azok, akik elérik a tanuláshoz szükséges minőségi követelményeket, ami ma 240 pont a bekerülés tekintetében, és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, azok számára mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőfokú oktatásnak” – üzent Orbán Viktor.

Folytatás hétfőn várható , amikor Balog Zoltán szakminiszter találkozik a HÖOK képviselőivel, majd szerdán a kormány dönthet. Addigre el kell készülnie a szakminiszteri előterjesztésnek.

tandíj
Kapcsolódó cikkek