Közélet

Beiratkozás: rengetegen kiszorulhatnak a körzetes iskolákból

Sokezerrel többen iratkoztak be az általános iskola első osztályába. Főleg Budapesten fordulhat elő, hogy a gyermeket nem tudják felvenni abba az iskolába, ahová lakóhelye szerint tartozik. Egyes budapesti kerületekben (például a II.-ban, Zuglóban) akár 5-6 szoros túljelentkezés is volt állítólag egy-egy körzetes iskolába, ahová minden oda tartozót fel kellene venni.

Sokezerrel több óvodást írattak be az általános iskolákba a hét első két napján az elmúlt évekhez képest, egyes helyeken sorokban álltak a szülők. A növekedés egyik oka, hogy korábban azok kezdhették meg iskolai tanulmányaikat, akik az adott év május 31-ig betöltötték a 6. életévüket, az idén ezt az időpontot augusztus 31-re tolták. Ez már 25 százalékkal több iskolakezdőt jelent. Ezenkívül 6 éves kortól – bár vannak kiskapuk – kötelezővé tették szeptembertől az iskolakötelezettséget. Ők együtt kezdik meg a tanulmányaikat azokkal a 7 és esetleg 8 évesekkel, akik a korábbi lehetőségekkel élve az óvodában maradtak.

Egyes budapesti kerületekben (például a II.-ban, Zuglóban) állítólag akár 5-6-szoros túljelentkezés is volt egy-egy körzetes iskolába, ahová minden oda tartozót fel kellene venni. Egyesek elsőbbséget élvezhetnek – hátrányos helyzetűek, testvérgyerekek, közeli munkahely – a többiekről sorsolás útján dönthetnek. Így hiába tartozik valaki körzetileg egy iskolába, a túljelentkezés miatt máshol helyezhetik el, amit sok szülő ellenez.

A Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Intézet (KLIK) lapunknak jelezte, hogy tavaly országosan 100195 gyerek iratkozott be első osztályba, ebből 84101 állami intézménybe. Jelenleg 92 ezer tanköteles korúról tudnak az állami rendszerben, és ehhez jönnek még azok, akik tavaly még az óvodában maradtak. A KLIK vezetője Marekné Pintér Aranka korábban 8 ezerrel több elsős osztályosra számított, az intézmény közölte tegnap, hogy a köznevelési rendszer 120 ezer elsős befogadására már most képes.

A KLIK szerint nagyobb növekedésre a fővárosban lehet számítani, ahol a tavalyi több mint 14 ezerhez képest, idén 20 ezer körülire tehető a tanköteles gyerekek száma. Az intézmény szerint a túljelentkezés a korábbi években is jellemző volt több helyen, főleg a felkapottabb iskolákban, kerületekben, a főváros agglomerációjához közel eső városrészekben.

A túljelentkezést elsődlegesen úgy orvosolnák, hogy új osztály indítanának, ha ezt az iskola adottságai lehetővé teszik. Legvégső esetben élnének az osztálylétszám – korábban ellenzett – bővítésével ( a maximális 27 helyett akár 32 fős létszám is), de erről még nem született meg a parlamenti döntés.

Hajnissné Anda Éva, Budapest II. kerületének tankerületi igazgatója lapunknak elmondta: a kerületben minden leendő első osztályost el tudnak helyezni. Cáfolta, hogy gyerekeket visszaküldenék az óvodába, vagy más kerületben helyeznék majd el. Közölte: minden személyi és pénzügyi feltétel biztosított lesz a megnövekedett létszámú elsősök oktatására.
A nemzetgazdasági tárca lapunknak elmondta: a központi költségvetés biztosítja az iskolák fenntartásához szükséges forrásokat a feladatot ellátó KLIK számára. A köznevelési feladatellátás és irányítás intézményeire az idei büdzsében 389,783 milliárd forint áll rendelkezésre.

El kell fogadni a lakcímkártyákat

A szülők gyakran átjelentkeztetik gyerekeiket más lakcímre, hogy a kívánt intézménybe vegyék fel. Értesüléseink szerint van olyan budapesti iskola, ahol azt fontolgatták, hogy nem veszik figyelembe azokat a lakcímkártyákat, amelyeket a december utáni időszakban állítottak ki. A KLIK szerint ez jogszabályellenes. Az idei márciusi adatok szerint a lakcímkártyával kapcsolatos ügyintézések száma a fővárosban nem emelkedett drasztikusan – közölte lapunkkal Budapest Főváros Kormányhivatala. A IV. kerületben azt jelezték, hogy az utóbbi években minden év januárjában és februárjában (még az iskolai beiratkozások előtt) emelkedik látványosan a lakcímkártyával kapcsolatos ügyintézések száma.


Budapest beiratkozás KLIK általános iskola Marekné Pintér Aranka Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Intézet
Kapcsolódó cikkek