Közélet

A kórházvezetőkre hárítják a pénzügyi felelősséget

A kórházvezetőkre hárítja a szakmai és pénzügyi felelősséget az uniós projektekért az egészségügyi intézmények fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) egy, a Világgazdaság birtokába került levél szerint.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útmutatója szerint uniós pályázatokat beadni csak akkor lehet, ha azt a fenntartó (a GYEMSZI) nyilatkozatával „a pályázat támogatása esetén annak megvalósulásáért szakmai és pénzügyi helytállást vállal”. Az államosított egészségügyi intézmények fenntartója, a GYEMSZI is megteszi ezt a hozzá tartozó pályázók esetében, de úgy, hogy előtte egyfajta kényszermegállapodás keretében valójában az adott intézmény vezetőjének kell a kötelezettséget vállalnia. Mégpedig nem csak általánosságban, ugyanis a megállapodás szerint „az intézmény kifejezetten rögzíti, hogy a projekt megvalósításával összefüggésben felmerülő bármely költség, díj, illeték, vagy bármely más jogcímen fennálló fizetési kötelezettség felmerülése esetén az összeg megfizetése őt terheli.” Sőt, kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy „amennyiben a projekt bármilyen okból meghiúsul, illetve a pályázat keretében csak részlegesen kerül megtérítésre – esetleges visszafizetési, fizetési kötelezettségeinek maradéktalanul, határidőben eleget tesz”.

Annak érdekében, hogy a GYEMSZI maximálisan bebiztosítsa magát, végül azt is kiköti, hogy ha a projekt késedelme, meghiúsulása miatt bárminemű fizetési kötelezettség terhelné, azt a kórház „a GYEMSZI erre vonatkozó írásos felszólítását követően haladéktalanul, de legkésőbb 3 banki napon belül” megtéríti, sőt, a fenntartó késedelmi kamatot is felszámíthat.

A kórházak fenntartója ezzel olyan helyzetbe kényszeríti a vezetőket, amelynek ha nem tesz eleget, elesik a pályázati lehetőségektől, amennyiben viszont aláírja a kötelezettségvállalást, annak rá nézve is komoly következményei lehetnek.

Nem ez az első eset, hogy a GYEMSZI együttműködésre kötelezi a hozzá tartozó intézményeket. „Együttműködési megállapodás” – ezt a címet viselte az a dokumentum is, amiben a gáz-, illetve a villamos energia központi beszerzésére adtak felhatalmazást az egészségügyi intézmények a fenntartójuknak. Az elnevezés akkor is egy tulajdonosi diktátumot fedett, amely alól egyetlen, állami kézben lévő kórház vagy szakrendelő sem vonhatta ki magát.

gyemszi egészségügy
Kapcsolódó cikkek