Közélet

Giró-Szász: brüsszeli javaslatra jön az ötödik alkotmánymódosítás

Szeptember 1-re módosította a kormány a szuperkasszák bekötésének határidejét. Az eredetileg június 30-ra kiírt határidő két hónapos kitolása Giró-Szász András kormányszóvivő szerint elég arra, hogy mindenki beszerezze az új típusú pénztárgépeket. AZ NGM szerint a pénztárgépek befizetésének híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált - a kormányszóvivő szerint ez kompenzálja a csúszás miatti bevételkiesést. Ha ez nem volna elég, akkor a tartalékhoz is hozzá lehet nyúlni.

Döntés született a kormányülésen az alkotmánymódosítással kapcsolatban is. Az Európai Bizottság három javaslatot tett, ebből a kormány kettőt fogadott el. Kikerül az alkotmányból a különadók kivetésére lehetőséget tevő rendelkezés, valamint a bíróságok közti ügyáthelyezést is kiveszik az alaptörvény szövegéből. A kampányra vonatkozó szabályozásról szóló EU-javaslatot nem fogadta el a kormány.

A kormány áttekintette a Földet a gazdáknak program állását, és azt állapította meg, hogy a program rendben zajlik. Az év végéig 200 ezer hektárat osztanak ki a helyi gazdáknak. Több területen értéknövelő beruházások történtek már, erről úgy döntöttek, hogy ez semmiképp nem terhelhető az új bérlőkre, a régi bérlőkre és az államra tartozik ennek az intézése. 

A kormány mérlegeli, hogy az árvízi helyreállítás kapcsán pályázatot nyújtson be az EU Szociális Alapjához - jelentette be a kormányszóvivő. A Belügyminisztérium ezért is várja a kárbejelentéseket, mert a pályázathoz pontosan dokumentálni kell, mekkorák voltak a károk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy magánszemélyek, illetve vállalatok számára kifizessenek bármit is, csak állami és köztulajdonban lévő károkat lehet kompenzálni, valamint az árvízi védekezés költségeit fedezni. Mások a biztosítójukon keresztül kapnak kártérítést.

A reklámadó nem került szóba a kormányülésen, arról még folyik az egyeztetés a szakmai szervezettel - mondta Giró-Szász.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek