Közélet

Még egy kis árhullám azért lesz

A Duna szintje nagyjából egy métert emelkedhet, emiatt azonban nem kell majd lezárni a rakpartot a fővárosban. A legjobban a Sajó vízszintje nő.

Árhullám levonulása várható a magyarországi folyókon a bajor és osztrák, valamint a kárpátaljai és erdélyi vízgyűjtőterületen lehullott és még várható csapadék miatt - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság védelmi szerve.

A Dunán csak kisebb vízszintemelkedésre kell számítani. A folyó Nagybajcsnál megközelítheti az elsőfokú készültség szintjét, Budapestnél pedig mindössze megközelítőleg egyméteres emelkedés várható. Ez azt jelenti, hogy nem kell majd lezárni a rakpartokat a fővárosban.

A Duna és a Tisza felvidéki mellékfolyói közül az Ipoly és a Garam, illetve a Sajó vízgyűjtőjén 55-70 mm csapadék valószínűsíthető, valamint Kárpátalján és Erdélyben szintén számottevő mennyiségű csapadék várható.

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap reggeli előrejelzései szerint - a jelzett csapadékmennyiség lehullása esetén - a Tisza vízrendszerén a legjelentősebb vízszintemelkedés a Sajón várható. Így Sajópüspökinél a másodfokú szint körüli, Sajószentpéternél pedig elsőfokú készültség feletti vízállások kialakulására lehet számítani.

árhullám
Kapcsolódó cikkek