Közélet

A büdzsé tartalékából kap forrást a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a hivatala működéséhez szükséges forrásokat idén a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatból biztosítják, miután a szervezet költségvetése nem szerepel eredetileg a büdzsében.

A Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és annak hivatala nem szerepel, hiszen a fejezeti főszámok módosítására november 30-ig volt lehetőség – közölte a parlament honlapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A bizottságról a parlament december 17-én döntött. A tárcavezető közölte, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a bizottság és a hivatal működéséhez szükséges források nem állnak 2014-ben rendelkezésre . A hivatal megalakulása után az államháztartásról szóló törvény alapján a Rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére történő átcsoportosítással kerül biztosításra a szükséges forrás. A rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatra eredetileg 120 milliárd forintot terveztek.

A kormányzatnak Józsa István szegezett kérdést „Nem terveztek forrást 2014-re a Nemzeti Emlékezet Bizottságra és annak Hivatalára? Akkor ezt megint kivel fogják megfizettetni?” címmel. Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt firtatta, hogy miközben a kormányzat 2 éve ígéri а Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását, mégsem tervezték be а 2014. évi központi költségvetésbe sem а testület, sem а hivatal működésének forrását. Erre csak később szólította fel egy korműnyhatározat a gazdasági minisztert.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a bizottság több száz millió forintból gazdálkodhat, a kommunista múlt feltárását végző testület munkáját számos szakember segíti majd. A törvény szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága minden más szervezettől független, önálló költségvetési szerv, büdzséje nem csökkenthető, és munkájának eredményéről átfogó jelentést tesz közzé. A testület - amely a kommunizmus bűneinek feltárása érdekében önállóan és az Országgyűlés kérésére is tehet megállapításokat, előterjeszthet jogalkotási javaslatokat - öttagú lesz.Elnökét és két tagját az Országgyűlés választja meg titkos szavazással, kétharmados többséggel, míg egy-egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevez meg. Megbízatásuk kilenc évre szól, és egyszer megújítható. A parlament által választott tagokra az országgyűlési képviselők legalább ötöde írásbeli ajánlással tesz javaslatot. Kikötés, hogy a tagok - akiknek jogi vagy társadalomtudományi végzettséget írtak elő - egyike sem születhetett 1972. február 14. előtt, vagyis nem lehetett 18 évesnél idősebb a titkosszolgálatok 1990-es átszervezésekor.

A bizottság feladata együttműködni az ügyészséggel a kommunista diktatúra alatt elkövetett, el nem évülő bűncselekmények elkövetőinek felderítésében. Hatásköre kiterjed a hatalom birtokosainak - a diktatúra működésével összefüggő - személyes adatainak közzétételére, amihez az érintettek írásbeli megjegyzést fűzhetnek. A bizottságnak a kutatásai alapján büntetőjogilag felelősnek tartott emberekkel szemben büntetőeljárást kell kezdeményeznie a legfőbb ügyésznél.

A bizottság tényállításai bíróságon nem támadhatók, és tagjai sem lesznek felelősségre vonhatók az általuk közölt tény vagy ténymagyarázat, -értéklés miatt. A mentesség nem vonatkozik a büntetőjogi felelősségre. A testület munkáját egy hivatal segíti, amelynél nem dolgozhatnak olyanok, akik 1990 februárja előtt titkosszolgálati tevékenységet folytattak, a rendszerváltás előtt állami vezetők voltak. Kizárták a lehetséges munkavállalók köréből az állampárt egykori tagjait is, kivéve azokat, akiknek a tagsága kilépéssel vagy kizárással szűnt meg. Nem dolgozhatnak a hivatalban egykori munkásőrök és KISZ-tisztségviselők sem.

A törvény lehetővé teszi, hogy a diktatúrában megfigyeltek nyilvánosságra hozzák az általuk megismert adatokat, így az őket megfigyelő és velük foglalkozó titkosszolgálati személyek nevét. Az iratokból csak más megfigyeltek, illetve a rendszer működtetői közé nem tartozó harmadik személyek adatait kell kitakarniuk.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint Magyarország az utolsó a volt kommunista országok közül, amely hasonló bizottságot vagy intézetet állít fel.

Magyar Tudományos Akadémia Országgyűlés MSZP nemzetgazdasági miniszter Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hivatal Józsa István Varga Mihály Nemzeti Emlékezet Bizottsága költségvetés kommunista diktatúra
Kapcsolódó cikkek