Közélet

Lehet úti robbantás: még adózni kell a nyomravezetői díjból

Majdnem hatszáz bejelentés érkezett eddig a rendőrségre az éppen egy hónappal ezelőtt történt Lehel úti bankfiók-robbantással kapcsolatban, a - nem mellesleg bruttó - tízmilliós nyomravezetői díj azonban vélhetően még nem talált gazdára. Azt ugyanis, hogy sikeres volt-e egy díjkitűzés, nem kötheti a nyilvánosság orrára a rendőrség.

A rendőrségi törvény végrehajtási utasítása rendelkezik úgy, hogy a díjkitűzések eredményességére vagy eredménytelenségére vonatkozó információ nem hozható nyilvánosságra. 


Így azután semmilyen információt nem tudhatunk meg arról sem, hogy hány esetben és összesen mennyit fizetett ki ilyen jogcímen a rendőrség. 

Azt viszont elmondták, hogy a kitűzött díj összegének igazodnia kell a bűncselekmény, vagy az esemény tárgyi súlyához és az információ fontosságához, így érthető, miért szerepel a rendőrség honlapján százezres és több millió forintos összeg is. Ezek ugyanis a legkülönbözőbb bűnesetekkel, betörésekkel, fegyveres rablásokkal, gyilkosságokkal kapcsolatban közzétett felhívások.

 

De például az amszterdami rendőrség nálunk is meghirdette azt a 15.000 eurós díját, amelyet egy magyar örömlány gyilkosának nyomravezetője számára tűztek ki. Azt nem tudni, hogy ez esetben miként (volt) érvényesíthető a hatályos adózási szabályozás, de az biztos, hogy a meghirdetett nyomravezetői díj minden esetben bruttóban értendő, az személyi jövedelemadó köteles, és 20 százalékos forrásadó is terheli.

 

A rendőrség honlapjának tanúsága szerint 1195 óta több mint száz, csak az idén 17 alkalommal tűzött ki a rendőrség nyomravezetői díjat. A január 13-i, Lehel úti robbantás nyomán meghirdetett legmagasabb, tízmillió forintos díjat legutóbb 2007-ben, a móri bankrablás idején tűzték ki. 

A Lehel úti robbantás elkövetőjét továbbra sem találja a rendőrség. A 112-es segélyhívó, illetve a 107-es rendőrség telefonszám mellett a bűncselekménnyel kapcsolatos állampolgári bejelentések fogadására egy ugyancsak a nap 24 órájában ingyenesen hívható, elkülönített telefonszámot is beüzemeltek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a 06/80-620-107 zöld számon várja azoknak a hívását, akik a bűncselekményről, a motorkerékpárról vagy annak vezetőjéről érdemleges információval rendelkeznek.

 

A rendőrség robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást a jelenleg ismeretlen elkövető ellen. A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, forgalmi rendszám nélküli, 125 cm³ vagy 250 cm³ hengerűrtartalmú, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral elhajtott.

nyomravezetői díj rendőrség Lehel úti robbantás
Kapcsolódó cikkek