Közélet

Oroszországhoz csatolják a Krími Köztársaságot

Tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök és három vezető krími politikus aláírta a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást, miután a szerződést támogatta a parlament mindkét háza. Az államközi megállapodást a csatlakozók részéről Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő, és Alekszej Csalij, Szevasztopol város polgármestere szignálta a Kremlben. Putyin bejelentette, hogy az Ukrajnától elszakadt terület már az aláírás napján Oroszország részének tekintendő. A törvényhozásban mondott keddi beszédében hangsúlyozta, hogy nem Ukrajna felosztását, és Oroszország nem akar további ukrán területeket sem.

Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint három hónapot vesz igénybe, hogy a Krímben átálljanak a rubel használatára a hrivnyáról.

A Krím elcsatolása miatt az ukrán külügyminisztérium élesen tiltakozott, a lépést jogszerűtlennek, Ukrajna területi épsége megsértésének, az ukrán és a nemzetközi normákkal ütközőnek minősítette, számol be a Kyiv Post. Ukrajna ügyvivő elnöke, Olekszandr Turcsinov bejelentette, hogy az ukrán hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy békés úton rendezzék az Oroszországgal kialakult konfliktust, de az ukrán államot valós veszély fenyegeti. Ukrajna nem szándékozik a NATO-hoz csatlakozni csak azért, hogy területi egységét megvédje, erről már Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszélt a televízióban, az ország orosz ajkú lakosainak a megnyugtatására. Leszögezte, hogy az országot egy erős, modern ukrán hadsereg fogja megvédeni. Szerinte az orosz titkosszolgálatok provokálnak Ukrajnában, a déli és keleti megyékben diverzánsok gerjesztik a konfliktusokat, ráadásul a Krím nem az egyetlen régiója Ukrajnának, ahol külső erők igyekeznek destabilizálni a helyzetet.

A hét vezető orosz politikussal szemben életbe léptetett amerikai szankciókra – eszközeik befagyasztására és beutazási tilalmukra – reagálva Oroszország hasonló intézkedéseket kíván hozni az USA felső politikai vezetésének tagjai ellen, írja a Moscow Times. Az amerikaiakat sújtó lista már kedd reggelre összeállt, az érintettek nevét a Daily Beast ismertette is, de a végső döntés lapzártánkig nem született meg. Putyin egyúttal felszólította a Nyugatot, hogy vessen véget a hisztériának.

Kapcsolódó cikkek