Közélet

A korrupció elleni harc áldozata lehet a világ legnagyobb kaszinóbirodalma

Óriási visszaesést voltak kénytelenek elszenvedni a makaói kaszinók: az októberi adatok szerint éves alapon 23 százalékkal csökkent az összesített bevételük. Ilyen ütemű visszaesést még soha nem regisztráltak a volt portugál gyarmaton. A csökkenés jelentősnek számít, hiszen a különleges státuszú városállam a világ legnagyobb szerencsejáték-központját építette ki: a bevétel hétszerese a Las Vegas-i kaszinókénak – emlékeztet a Financial Times.

A durva bevételcsökkentés hátterében nem a kínai gazdasági teljesítmény gyengélkedése áll, sokkal inkább az új pekingi vezetésnek a korrupció letörésére irányuló lépései. Hszi Csinping kínai elnök 2012-es hivatalba lépésekor hirdetett harcot az államigazgatás minden szintjén burjánzó visszaélések ellen. Irányelvekben határozták meg, milyen területeken kell visszafogni a kiadásokat, a székházépítések leállításától az ajándékozások visszafogásáig. Ez áll a hátterében annak, hogy a világ leggyorsabban fejlődő luxuspiacán hirtelen visszaesett a kereslet például a korábban státuszszimbólumnak számító karórák vagy italok iránt is, de ez magyarázza azt is, miért vásárolja a szeretett luxuscikkeket egyre több kínai nyugati útjain és nem valamelyik pekingi vagy sanghaji üzletben.

A korrupcióellenes harc ugyanakkor komoly áldozatokkal is járt: több százezer hivatalnok került bíróság elé pénzmosás és csúszópénz elfogadása miatt. Köztük olyanok is, akik fölös pénzüket valamelyik makaói kaszinóban verték el – elsősorban a szomszédos kantoni tartományból. Makaó a Financial Times szerint a következő hónapokban sem számíthat különösebb forgalomnövekedésre, annál is inkább, mivel Hszi decemberben készül a városállamba. Ez egyúttal azt jelenti, hogy 2014-ben először könyvelhet el visszaesést a makaói ágazat azóta, hogy tíz évvel ezelőtt megnyitották a piacot olyan nemzetközi hírű üzemeltetőmogulok előtt, mint Steve Wynn, Sheldon Adelson vagy James Packer.

kaszinó Makaó
Kapcsolódó cikkek