Közélet

Elbontják a városligeti bódésort

A Városliget fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt az évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő városi parkot is megújítja. A projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. a park zöldfelületének növelése és rehabilitációja mellett 2016-tól az Állatkerti körúton található bódésort is megszünteti, hogy a jelenleg elhanyagolt és rossz állapotban lévő építmények helyét - megjelenésükben és árukínálatukban is - a megújuló Városligethez méltó pavilonok váltsák fel a jövőben - olvasható a Városliget Zrt. közleményében.

2015-től – a terület vagyonkezelőjeként - a Városliget Zrt. hatáskörébe tartozik az Állatkerti körúton található, a Ligetet évtizedek óta csúfító bódésorhoz kapcsolódó területhasználati engedélyek megadása is. A 2014. év végén lejárt, egy éves határozott idejű szerződéseket a Zrt. minden kereskedelmi egység számára automatikusan meghosszabbította 2015. február végéig.

A park megújításának ütemezését megvizsgálva a Városliget Zrt. 2015. március 1-től minden olyan egység számára engedélyezi a működést 2015. december 31-ig, mely a szerződésben foglalt feltételeknek eleget tesz. Ennek értelmében minden pavilontulajdonosnak vállalnia kell, hogy megfizeti a területhasználat díját, valamint a szerződés megszűnésétől számított 15 napon belül elbontja és elszállítja a használatában vagy tulajdonában álló pavilont, a közterületet pedig eredeti állapotában a Városliget Zrt. rendelkezésére bocsátja. A Zrt. tájékoztatta az érintett kereskedelmi egységeket – ezen feltételek betartása mellett - a határozott idejű szerződések meghosszabbításának lehetőségéről - áll a közleményben.

„A megújított Ligetben csak az ahhoz illő kereskedelmi egységek kerülhetnek majd kialakításra. A megfelelő színvonalú szolgáltatás biztosítása érdekében azonban a jelenleginél szigorúbb szerződéskötési feltételekre számíthatnak a kereskedők.” – mondta Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Városliget Zrt. idén tavasszal ír ki pályázatot a park tájépítészeti megújítására, amely magában foglalja a Liget zöldterületi rendbetételét, bővítését és a rekreációs funkciók (például sportpályák, játszóterek, futókör) kialakítását, fejlesztését is. A pályázati kiírás a szakmai szempontú igények mellett a parkmegújításra fókuszáló lakossági és civil egyeztetések eredményeit is figyelembe veszi. A Városliget átfogó megújítása a tájépítészeti pályázat majdani nyertes terve és a parkban felépülő múzeumok nyertes építészeti tervei alapján történik majd. A parkhasználók 2018-ban vehetik birtokba a minden területén megújuló Városligetet.

A Liget Budapest Projekt

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöld felületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, 2018-ra pedig, a Liget Budapest Projekt megvalósításával a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések alatt a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül annak érdekében, hogy a mostaninál lélegzőbb Városliget várja majd a kikapcsolódni, sportolni vágyó látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel közösen a tervezett öt új épületre (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum) nemzetközi tervpályázatot írt ki. Az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan az Állatkert nagyszabású bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz megújítása, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének eredeti tervek szerinti helyreállítása is megvalósul.  A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget egy Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációként újra a zöldterületi kikapcsolódást, a kultúrát és a szórakoztatást jelentheti a város életében - áll a Városliget Zrt. közleményében.

bódé elbontás liget városliget
Kapcsolódó cikkek