Közélet

Kerry: Közeleg a megállapodás az iráni nukleáris programról

Az Egyesült Államok és öt másik nagyhatalom minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy "jó" és átfogó megállapodást kössön Iránnal nukleáris programjának korlátozásáról, igaz, addig még nehéz tárgyalások vannak hátra - jelentette ki hétfőn New Yorkban John Kerry amerikai külügyminiszter az atomsorompó-szerződés (NPT) 45. évfordulója alkalmából rendezett, egyhónapos ENSZ-konferencia megnyitóján.

Kerry az eseményt követően az iráni ENSZ-nagykövet rezidenciáján találkozott Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel. Ez volt a két vezető diplomata első személyes megbeszélése a lausanne-i maratoni tárgyalások után, amelyeken keretszerződés született az atomprogramról, illetve a Teherán ellen bevezetett szankciók majdani feloldásáról.

Az amerikai külügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó magas rangú képviselője szerint a június 30-ig megkötendő, végleges megállapodáshoz vezető útról, illetve a politikai igazgatók és szakértők múlt heti bécsi egyeztetéséről folytatott New York-i eszmecsere "produktív" volt.

"Véglegesítése és végrehajtása esetén a megállapodás elzárja Irán hozzáférési lehetőségét a nukleáris fegyverhez szükséges nukleáris anyagokhoz és a nemzetközi közösségnek megadja a szükséges bizalmat ahhoz, hogy tudja, az iráni nukleáris program valóban békés természetű" - hangoztatta Kerry a világszervezet fórumán.

Zaríf New Yorkba érkezve az iráni állami televíziónak a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával és Németországgal) folyatott tárgyalások még megoldatlan kérdéseiről beszélt.

"Úgy tartjuk, hogy az amerikai kormány felelős a nemzetközi jog szerinti nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséért. Egyetlen kormány sem kerülheti meg ezen kötelezettségeit belpolitikai okok miatt" - mondta az iráni diplomácia vezetője arra utalva, hogy amerikai republikánus szenátorok szigorítani akarnak azon a törvénytervezeten, amely a megkötendő megállapodás felülvizsgálatára jogosítaná fel a kongresszust, tovább nehezítve a nukleáris tárgyalásokat.

Az ENSZ-tanácskozáson az el nem kötelezett országok 120 tagú mozgalmának nevében felszólalva Zaríf azt követelte, hogy az öt atomhatalom haladéktalanul hagyjon fel a nukleáris arzenálja modernizálására és az atomfegyverei élettartalmának meghosszabbítására vonatkozó terveivel, Izraelt pedig - feltételezett nukleáris fegyverei miatt - fenyegetésnek nevezte a közel-keleti régióra nézve.

Kerry a fórumon az Egyesült Államoknak a leszerelés melletti "egyértelmű" elkötelezettségéről beszélt, elismerte ugyanakkor, hogy ennek érdekében Washingtonnak és Moszkvának többet kellene tennie. "A jelentős csökkentések ellenére a világ nukleáris fegyvereinek több mint 90 százalékát az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja" - mondta.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész lenne a hadrendből kivont nukleáris robbanótöltetek 20 százalékos csökkentésére, és sürgette Oroszországot, fogadja el azt az amerikai javaslatot, hogy az új START-egyezmény által megengedett szintről további egyharmaddal csökkentsék a nukleáris fegyverek számát.

iráni nukleáris program kerry Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek