Közélet

Vége a kormányátalakításnak - hamarosan jönnek az új nevek

A bevándorlás, az államreform, benne az adórendszer átalakításával, valamint az állami földek ügye és az EU-s kérdések voltak a kormányülések fő témái, erről beszélt ma Lázár János is a Kormányinfón.

Nem akármilyen hét van mögöttünk, két kormányülés is volt - ezzel a mondattal indult Lázár János és Giró-Szász András sajtótájékoztatója. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdésképp Göncz Árpádról emlékezett meg - mint mondta, a volt elnöknek minden magyar ember hálával és köszönettel tartozik. A kormány felajánlja a családnak a segítséget a temetés megszervezésében - közölte.

Ezek után azonban már a politika vette át a főszerepet. Lázár arról beszélt: a bevándorlás, az államreform, az állami földek ügye és az EU-s kérdések voltak a kormányülések fő témái.

Megjelent a kormányrendelet, amelyben rögzítették a földárverés részleteit. Hat megyében már október 15-től megjelennek az árverési hirdetmények. Ezt szerinte azért kell ilyen gyorsan meglépni, mert különben "Brüsszel ránk kényszerítheti, hogy külföldieknek adjunk el földet".

Arról is döntöttek, hogy megadják a lehetőséget a gyorsút nevű úttípus létrehozására - annyit változtattak az eredeti tervekhez képest, hogy az utakat kerítésekkel kell védeni, valamint 15 kilométernél nem lehet egymáshoz közelebb szintbeli kereszteződés. Így olyan városok, mint Kaposvár, Békéscsaba vagy Eger, gyorsúttal kapcsolódhatnak az autópályákhoz.

A átalakítása folyamatosan zajlik, a kormánynak az is elvására, hogy adóreformok jöjjenek - jelentette be.

A horvát-magyar határon 99 százalékban elkészült a kerítésrendszer - közölte Lázár. Ez két kerítést jelent. A kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat a határvédelem és a menekültügy további kezeléséről, Szijjártó Péter és Pintér Sándor a többi visegrádi országgal szeretne együtt dolgozni ezen. "Szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen a horvát állam intenzív részvételével" - szúrt oda újra a horvát kormánynak. A miniszter szerint soha nem volt ilyen erős a visegrádiak együttműködése, mint manapság, annak ellenére is, hogy a kvóta ügyében Lengyelország nem a másik hárommal együtt szavazott.

A magyar kormány úgy gondolja, hogy érdemes volna az Európai Bíróságon Szlovákiával együtt megtámadni a kvótarendszerről szóló döntést. Ezt az ügyet a parlament elé viszik, és a decemberi határidő előtt dönthetnek róla a képviselők.

A jövő év elején új kormányablakok nyílnak a bürokrácia egyszerűsítése jegyében, így 278 helyen lehet ügyeket intézni. Ha a képviselők elfogadják Lázár javaslatát (ez most van a parlament előtt), januártól csökkennek az eljárási díjak, alacsonyabb lesz az eljárási illeték, ingyenes lesz a diákigazolvány kiváltása, valamint a felsőoktatási felvételi is ingyenes lehet. Az építésügyi és használatba vételi eljárások is egyszerűbbek lesznek. Az adóhatósági igazolás és a cégbírósági iratok kiadását is ingyenessé teszik. Az erkölcsi bizonyítványért szintén nem kell fizetni, és az ellopott okmányokat is térítésmentesen pótolja az állam. Az öröklés esetén is ingyenes lesz a tulajdon átírása. Lázár a mostani bürokráciacsökkentés költségeit 10 milliárd forintra teszi. A bürokrácia 60 napos határidőket kap az ügyintézésre, különben vissza kell fizetni az illetéket, és "az ügyfélnek van igaza". Megvonják azt a lehetőséget is, hogy az állami hivatalok vezetői egyoldalúan meghosszabbítsák az eljárási határidőket.

Orbán Viktor bejelentette, hogy lezárta a kormányátalakítást, személyi értelemben is - közölte Lázár János. Azt ígérte: a következő tíz napban mindenki megkapja a kinevezését.

A kereskedelmi bankok nem hiteleznek eleget a cégeknek, valamint az EU-s pénzek nem érkeznek - ezek okozhatják a problémát az autóipari válság mellett, ami miatt lassabb lehet a növekedés jövőre Lázár szerint. A kormány az előlegezésével, az új lakások építésének támogatásával, valamint a hitelezés felpörgetésével próbálhat segíteni.

A minisztertől megkérdezték azt is, mit szól az FHB Jelzálogbank és leánybankjaként az FHB Kereskedelmi Bank belépéséhez a takarékszövetkezeti integrációba. Lázár erre azt válaszolta: "a kormány ezt a lépést maximálisan támogatja, azért, mert az MNB régóta mondja, hogy a bankszektorban olyan átalakításokra van szükség, amely szerint kevesebb, de erősebb bankra van szükség". A miniszter szerint ez erősíti a takarékszövetkezeti integrációt és a Takarékbankot is, kormányzati lépésre nincs szükség, "a piaci folyamatokba nem fogunk beavatkozni".

A kormány azt támogatja, hogy az MKB-t és a Budapest Bankot fél éven belül adják el - mondta Lázár. Szerinte hiba volna, ha a többségi tulajdonos külföldi lenne, de azt nem ellenzi, hogy külföldieket vonjanak be kisebbségi tulajdonosként.

"Február 6-án mi történt? Nem jegyeztem fel ezt a történelmi pillanatot" - így kérdezett vissza Lázár, amikor a Hír Tv állítólagos kormányzati utasításairól kérdezték.

Lázár János gyorsút menekült beruházás adó
Kapcsolódó cikkek