Közélet

Hat és fél évet kapott Kulcsár Attila

Első fokon enyhébb büntetések születtek a megismételt Kulcsár-perben, az egykori bróker például másfél évvel kevesebb, 6 és fél év börtönt kapott, aminek többségét már letöltötte.

Tizenkét évnek kellett eltelnie a K&H-brókerbotrány kirobbanását követően ahhoz, hogy a Fővárosi Törvényszék meghozza első fokú ítéletét. A most kihirdetett döntés szerint a 18 vádlott közül 11 kapott büntetést, míg hét személyt felmentettek. A legsúlyosabb büntetést, 6 és fél év börtönt az elsőrendű vádlott, Kulcsár Attila kapta. Az egykori K&H Equities befektetési tanácsadási üzletágvezetője a bűnüldöző hatóságok szerint

1998-2003 között a piaci kamatokat jelentősen meghaladó, évi 15-20 százalékos hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta magánszemélyek és állami vállalatok pénzét, több mint 23 milliárd forint értékben. Ebből a kár több mint 8 milliárdnyira tehető.

Az ügyészség 2005-ben sikkasztással vádolta meg Kulcsárt, ez alapján a Fővárosi Bíróság (a Fővárosi Törvényszék jogelődje) 2008 szeptemberében, első fokon 15 vádlottra összesen 27 év letöltendő és 12 év felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki. Ám a 2010-es másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla úgy ítélte meg, inkább csalás történt, s megalapozatlanságra, illetve súlyos eljárási hibákra hivatkozva 2010 tavaszán hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletét, egyúttal az eljárás megismétlését rendelte el.

A 2010 decemberében újraindult per tegnapi, elsőfokú ítéletei enyhébbek a hét évvel korábbiaknál. Néggyel kevesebben, tizenegyen kaptak börtönbüntetést, ráadásul csak négyen - Kulcsár mellett Kerék Csaba, a Britton Llc magyarországi vezetője, valamint két állami cég, az Állami Autópálya-kezelő és a Betonút első, illetve második számú vezetője - letöltendőt, melyek összesen csaknem feleakkora hosszúságúak a 2008-as ítéletben megítélteknél. Kulcsár például nyolc év helyett 6,5 év börtönt kapott, amiből az eddig különféle kényszerintézkedések hatálya alatt töltött idő és az adható kedvezmények figyelembe vételével egy-két év maradt.

Mindössze a felfüggesztett börtönbüntetések összideje lett hasonló a korábbihoz. S a vagyonelkobzások pénzbeli értéke is ugyanúgy meghaladja az 1 milliárd forintot, miközben azt nem tudni, mennyit érnek a Keréktől és Mészáros Jánostól elkobzandó Britton-üzletrészek.

Változás, hogy a törvényszék felmentette a 2008-ban sikkasztás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 30 millió forintos vagyonelkobzásra ítélt Forró Tamás újságírót, vállalkozót. Ezzel szemben Rejtő E. Tibort, a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját a törvényszék ugyanúgy nem találta bűnösnek a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádjában, mint annak idején a Fővárosi Bíróság.

A Kulcsár-per az államnak eddig összességében 43 millió forintos költséget okozott - ismertette ítéletében Gimesi Ágnes bírónő.

Csabai Károly A Kulcsár-perben első fokon elítéltek (forrás: Fővárosi Törvényszék) -->

Kulcsár Attila
Kapcsolódó cikkek