Közélet

A vörösiszap-per minden vádlottját felmentették

Csütörtökön első fokon felmentette a 2010-es vörösiszap-katasztrófa ügyében indult büntetőeljárás mind a tizenöt vádlottját a Veszprémi Törvényszék.

A per elsőrendű vádlottja, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát – tudósít az Index.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti zagytározója 2010. október 4-én, 12 óra 10 perckor átszakadt és több mint egymillió köbméternyi lúgos vörösiszappal árasztotta el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. A katasztrófában tíz ember vesztette életét és több mint százötvenen megsérültek. Százak vesztetették el otthonukat, ingóságaikat, az ökológiai kár felbecsülhetetlen.

A per több mint 40 hónapja alatt a vád megváltozott. Az Veszprémi Törvényszék módosítása szerint a felelősök a mentést nem szabotálták, a katasztrófát nem láthatták előre, így a vád „csak” különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás lett.

A per elsőrendű vádlottja, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát. A törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentette az összes vádpontban.

vörösiszap-katasztrófa Mal Zrt. per
Kapcsolódó cikkek