Közélet

Lázár: 17 milliárd forint adóssága van a Kliknek

Orbán Viktor moszkvai látogatásáról és az oktatásügy helyzetéről számolt be Lázár János a mai Kormányinfón.

Orbán Viktor moszkvai látogatása az elmúlt évek sorába illeszkedik - mondta Lázár János a Kormányinfón. Az orosz-magyar viszony kiemelten fontos, együttműködésünknek vannak stratégiai aspektusai is - közölte a miniszter.

A találkozó két részből állt. Előbb egy szűk körben áttekintették a gazdasági-politikai helyzetet, majd egy tágabb körű egyeztetéssel folytatták a munkát.

A magyar kormány célja egy stabil együttműködés, mindenkivel tárgyalóképes pozíciót képviselnek nyugat és kelet felé is - fogalmazott Lázár. Európa és a világ ügyei szerinte Oroszország nélkül nem rendezhető. Az EU fejlődése sem képzelhető el az orosz energia nélkül.

A megbeszélésen áttekintették a "nagy ügyeket", amelyek az elmúlt egy évben meghatározták a két ország együttműködését. Mint Lázár elmondta, az orosz kormány kész 10 milliárd eurót adni a paksi beruházásra, az előkészítés műszaki értelemben halad tovább. A magyar tervek szerint megindul a beruházás tendereztetése, és az Európai Bizottság előtt is szeretnék lezárni a problémás ügyeket.

A szankciók befolyásolták a két ország kapcsolatát, Magyarország azonban a továbbiakban is stabil partnere szeretne lenni Oroszországnak - mondta a miniszter. A szankciók kizárják a katonai együttműködést, de Lázár nem tart kizártnak egy megállapodást a helikopterek állagmegőrzéséről.

Ami a menekültügyet illeti, a V4-ek és Magyarország nem akar új törésvonalat Európában, mesterséges szembeállítás zajlik, amikor a visegrádiak álláspontját szembe akarják állítani Angela Merkel politikájával - közölte Lázár. Szerinte abban teljes az egyetértés, hogy az EU külső határait kell megerősíteni. A magyar kormány álláspontja arról szól, hogy a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, egy második "védelmi vonalat" is ki kell építeni, nem elég Görögország határán. Ez a második vonal azonban nem lehet "Schengen külső".

Az Emmi tájékoztatása szerint 17 milliárd forint kifizetetlen számlája van a Kliknek - mondta el a miniszter.  A Klik szerinte "a legátláthatóbb szervezetek egyike, átlátható, hogy nincsen pénz". A demonstráló tanároknak is üzent: arra kérte őket, hogy vegyenek részt a köznevelési kerekasztal tárgyalásain. "A szakszervezetet óvnám attól a politikától, hogy gyerekekkel próbálják megzsarolni a kormányt béremelését" - mondta. A Klik nem egy hibátlan szervezet, de "az állami fönntartói jog megkérdőjelezhetetlen", az nem képezheti vita tárgyát, ahogy a tankönyvek kérdése sem. Lázár új ellenfelet is talált a háttérben: szerinte a tankönyvlobbi irányítaná a pedagógusokat.

Arra a kérdésre, hogy a tanárok követelései közül miért csak a béremelésről beszél a kormány, azt válaszolta: a pedagógusok 25 pontjából három is erről szól. Arról, hogy más problémáik is lennének a tanároknak, mint például a rossz munkakörülmények vagy az, hogy néhol a pénzhiány miatt már kréta sincsen, Lázár annyit mondott: ilyenről nem olvasott.

Az önkormányzati feladatokról Lázár azt mondta: nem lehet az a már megbukott modell a megoldás, amiben az oktatási és az egészségügyi intézményeket az önkormányzatoknak kellett fenntartaniuk.

Az olimpiarendezési pályázat kapcsán a miniszter úgy véli: soha nem voltak ilyen jók az esélyeink arra, hogy megkapjunk egy olimpiát.

A családi csődvédelmet azért vették ilyen kevesen igénybe, mert szinte gondnokságot jelent, az adósok pedig nem akarják azt, hogy ne költhessenek akármire - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány eddig miért költötte el az éves előirányzat ötödét, Lázár annyit mondott: időarányosan jóval jobban állnak, mint az elmúlt években.

Lázár János Oroszország Kormányinfó
Kapcsolódó cikkek