Közélet

Ezer közmunkás tört ki a rendszerből

Alig több mint ezer közmunkás elhelyezkedését tudta támogatni eddig a február elején startolt, 3 milliárdos keretösszegű program, amely a nyílt munkaerőpiacra szeretné visszaterelni a közfoglalkoztatottakat - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak küldött válaszából. A program lényege, hogy ha egy közmunkás piaci állást talál, akkor havonta felveheti azt a pénzt is, ami még járna neki a hátralévő közfoglalkoztatotti időszakban.

Mivel a szerény keresetű közmunkások aligha dobnák el a havi 22 800 forintos többlettámogatást, ezért valószínű, hogy az első hónapokban 220 ezer fő felett mozgó közfoglalkoztatotti táborból csupán ennyien tudtak szerződésük lejárta előtt elhelyezkedni valamilyen piaci munkahelyen. Pedig a kormány azért vezette be februárban ezt az intézkedést, hogy mielőbbi elhelyezkedésre ösztönözze a közfoglalkoztatottakat.

Az Európai Bizottság (EB) országjelentéseiben az elmúlt években rendre felhívta a figyelmet: a magyar közmunkarendszerrel egyebek közt az a baj, hogy nem támogatja kellőképpen a résztvevők visszatérését a nyílt munkaerőpiacra. Ez azzal a kockázattal jár, hogy a közmunkások a rendszerben ragadnak: a hivatalos magyar adatok szerint a rendszerből sikeresen kilépők aránya 2014-ben 12,6 százalék, 2015 első felében pedig 13,1 százalék volt. A 2015 első felében kilépők 60,5 százaléka 180 napon belül ismét közmunkát vállalt.

Az EB azt is kifogásolta, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a közmunkára fordított összeg Magyarországon, jóval meghaladva az álláskeresési járadékra fordított kiadásokat: 2014-ben a ráfordítás elérte a 0,8 százalékát, 2015 és 2018 között pedig várhatóan meg fog duplázódni. Az elmúlt években az aktív munkaerőpiaci intézkedésekre szánt költségvetési kiadások mintegy 80 százalékát lényegében közmunkára fordították, amelyet egyre több munkanélküli számára ajánlanak fel, és amelynek célja a szociális juttatások fokozatos kiváltása. VG-szakértő

Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója

A közfoglalkoztatás aránytalan túldimenzionálásával a kormánynak sikerült rövid távon látványos foglalkoztatásbővülést elérnie a statisztikákban, de hiányzik egy szakmailag jól felépített program, amely támogatná a közmunkások visszatérését a munkaerőpiacra. Márpedig a közmunkarendszerhez könnyű hozzászokni, mert ha kevés pénzt kínál is, ez viszont viszonylag kis erőfeszítéssel megszerezhető, miközben számos egyéb szociális juttatás szűkült vagy vált elérhetetlenné sokak számára. A közmunkások nem jutnak piacképes képzésekhez, megfelelő motivációhoz, hogy sikeresen elhagyhassák a rendszert.

közmunkás közmunka
Kapcsolódó cikkek