Közélet

Kiderült: ezek a legjobb egyetemek Magyarországon

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát.

Visszavette elsőségét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján összeállított intézményi rangsorban az első helyet szerezte meg - megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is -, bölcsészettudományi és természettudományi kara pedig a Semmelweis orvosi karával hármas holtversenyben vezeti az egyetemi-főiskolai karok 2017-es rangsorát - írja az Eduline.hu.

A tíz legjobb egyetemi-főiskolai kar friss listájára több bölcsész- és általános orvosi kar is felkerült. A szegedi és a pécsi bölcsészkar mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is jó helyen végzett, ahogy a debreceni, pécsi és szegedi orvosi kar is, de a top tízbe került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara is.

Évek óta megfigyelhető, hogy az összetett győztes sem az oktatói, sem a hallgatói alrangsorban sem tudja megszerezni az első helyet. Az adatokból kiderül, hogy a legkiválóbb hallgatók mind intézményi, mind kari szinten továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetemre mennek nappali alapképzésre - annak ellenére, hogy a gazdaságtudományi területen nagyon kevesen kapnak állami ösztöndíjat tanulmányaikhoz - írja az Eduline.hu.

A Corvinus karát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkara követi, dobogós helyet szerezve. A HVG kiadványában megjelent elemzés egyébként érdekes tendenciára mutat rá: a legjobb képességű diákok egyre nagyobb része tanul budapesti felsőoktatási intézményben.

Eötvös Loránd Tudományegyetem főiskola egyetem Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek