Közélet

Brüsszel nem örülne kemény határoknak az Ír-szigeten

Ellenezné az ha az Egyesült Királyság kilépése a "kemény határok", azaz a korábban jellemző teljes körű ellenőrzések visszaállítását eredményezné Észak-Írország és az Ír Köztársaság között - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Enda Kenny ír kormányfővel tárgyalt csütörtökön Brüsszelben.

"Az EU-nak és Írországnak együtt kell működnie a Brexit-tárgyalások során a károk minimalizálása érdekében" - mondta Juncker. "Nem akarunk kemény határokat az Ír Köztársaság és Észak-Írország között" - szögezte le. A britek távozását követően Írország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely a szárazföldön határos az Egyesült Királysággal. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de az Egyesült Királysághoz tartozik.

A sajtóértekezleten Kenny kijelentette, hogy kormányát aggodalommal töltik el a Brexit esetleges következményei, ezért a "lehető legszorosabb viszonyra törekszik az Egyesült Királyság és az Európai Unió között". "Nem kellene visszatérni a kemény határokhoz, és nem is fogunk" - fogalmazott. Kenny emellett rámutatott, nem szeretnék, ha bármilyen kárt szenvedne az 1998-as nagypénteki egyezmény, amely lezárta az Észak-Írországban évtizedeken át tartó, több ezer ember életét követelő véres konfliktust.

Juncker rendkívül fontosnak nevezte a békemegállapodást, amelyet szerinte sem szabadna semmiképp kockára tenni.  Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem része az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelőtt kétoldalú utasforgalmi megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Theresa May brit kormányfő várhatóan márciusban fogja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.  Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Az északír voksolók 56 százaléka ugyanakkor a tagság fenntartása mellett
döntött.

Brexit Európai Unió írország
Kapcsolódó cikkek