Közélet

Vörösiszapper: vissza a kályhához

Úgynevezett abszolút hatályon kívül helyezési okból kell megismételni a vörösiszapper elsőfokú tárgyalását- jelentette be a Győri Ítélőtábla elnöke. A táblabíróság döntése az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ítéletét érintette.

Mint Széplaki László ismertette, a törvényszék olyan hiányosságokat hagyott az ítélet indoklásában, amelyek miatt a tavalyi határozat alkalmatlan a felülbírálatra. Márpedig az indoklás hiánya abszolút hatályon kívül helyezési ok, hiszen így a másodfoknak nincs mi alapján mérlegelnie, hogy az indoklás érdemben változtathat-e az ítéleten, vagy sem. Ugyanakkor a megismételt eljárásba a bíróság beemelheti a korábban lefolytatott bizonyítást, így nem kell újból beidézni a tanúkat, nem kell új szakértői vizsgálatokat sem elrendelni.

Hogy mi történt akkor Devecserben és Kolontáron, arról itt olvashat részletesebben!

[caption id="" align="aligncenter" width="500"]Veszprémben senkit sem találtak felelősnek - Kép: Világgazdaság Veszprémben senkit sem találtak felelősnek - Kép: Világgazdaság[/caption]

A hatályon kívül helyezett határozat felmentette a vörösiszapper összes vádlottját minden vádpont alól. Az új eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia. A per azért indult, mert 2010. október 4-én a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) Ajka melletti tározójából mintegy egymillió köbméter mérgező, maró vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A baleset tíz ember életét követelte, és több mint kétszázan megsérültek. Több tízmilliárd forint kár keletkezett. A létesítmény engedélye – emlékeztet a Greenpeace – nem veszélyes hulladékok tárolására szólt, ráadásul szakértők szerint több hulladék került bele a megengedettnél.

2013-ban megindult a Mal felszámolása, az eljárás során 414 millió forint kárigényt jelentettek be. A 17 milliárd forintért kínált Mal-vagyonból tavaly őszig a vegyipari technológia kelt el. Az egyes üzletágakat az IC Profil Kft., a Silkem Hungary Kft. és az Inotal Hidrátgyártó Kft. működtetheti tovább a versenyhivataltól 2015-ben kapott engedély alapján.

Az év végén a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bő 54 millió forintos irányárat szabott meg a felkínált ingatlanokért, amelyeket – akárcsak a Mal teljes vagyonát – jelzálog terheli. Jogosultja az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt., amelynek tulajdonosi köréhez kapcsolható társaságok vásárolták ki korábban a felszámolásból a Mal ajkai termelőüzemének egyes üzletágait. Még kérdés, hogy a Malnak mekkora hulladékgazdálkodási bírságot kell fizetnie, mert a zöldhatóság 135 milliárd forintról szóló határozatát a bíróság több mint egy éve hatályon kívül he­lyezte.

kártérítás vörösiszap-katasztrófa vörösiszap jogi eljárás
Kapcsolódó cikkek