Közélet

Ausztria nem tehet különbséget az uniós állampolgárok között

Az Európai Unió szabályaiba ütközne, ha Ausztria az ott élő uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrák állampolgároktól - mondta Lórodi László munkajogász hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt arról, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál és csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást. Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

"Ha ott dolgozik, ott fizettek utána társadalombiztosítási járulékot, ezek után neki ugyanazok az ellátások járnak, mint egy osztrák állampolgárnak jár" - fogalmazott Lórodi László. Rámutatott arra is, hogy az Európai Unióban nemcsak a szabad munkavállalás az egyik alapelv, hanem a szabad lakhely megválasztás is, ezért szerinte nem lehet azt mondani, hogy menjen haza, ha elvesztette munkáját.

szociális juttatások uinós munkavállalás Ausztria
Kapcsolódó cikkek