Közélet

Erős jelzés, provokáció: ki hogyan értékeli a szíriai légicsapásokat?

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják.

Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat.

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon - az amerikai védelmi minisztérium - pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik. Putyin: az amerikai légicsapás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak.

Csak 23 talált célba az amerikai hadihajókról a szíriai Idlíb tartománybeli katonai reptérre kilőtt 59 Tomahawk típusú manőverező repülőgép közül - ezt már Igon Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be.

Putyin: a támadás kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak

Az orosz elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Putyin elnök a Szíria elleni amerikai légicsapásokat agressziónak tartja egy szuverén állam ellen, a nemzetközi jog megsértésének, amelyet ráadásul mondvacsinált ürüggyel hajtottak végre" - mondta Peszkov. Hozzátette, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

Merkel szerint elfogadható lépés

Elfogadható lépés volt amerikai részről a Szíriában pénteken végrehajtott légitámadás, de továbbra is a közel-keleti arab országban dúló polgárháború békés rendezésére kell törekedni - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Angela Merkel német kancellár Fotó: AFP Angela Merkel német kancellár Fotó: AFP[/caption]

A kancellár sajtónyilatkozatában ismertette: péntek reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia államfővel és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel a "korlátozott és célzott" légicsapásról. Mindhárman egyetértenek abban, hogy a történtekért Bassár el-Aszad szíriai elnök felelős.

A háborús bűncselekmények dimenziójára, az emberi szenvedés mértékére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elleni "blokádra" tekintettel a támadás elfogadható, de arra is rámutat, hogy minden eddiginél nagyobb erővel kell törekedni a politikai rendezésre - mondta Angela Merkel.

Donald Tusk üdvözli az akciót

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő határozottságot" mutattak a "barbár vegyifegyver-támadásokra" válaszul, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. "Az együtt fog működni az Egyesült Államokkal a szíriai brutalitás felszámolásán" - írta Tusk a Twitteren.

Rose Gottemoeller: erőteljes jelzés

Erőteljes jelzésnek nevezte az Aszad-rezsim részére a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat pénteken Rose Gottemoeller, a főtitkárhelyettese.

Kijelentette, hogy ezzel az Egyesült Államok Bassár el-Aszad szíriai elnök tudomására hozta, hogy megengedhetetlennek tartja a vegyi fegyverek bevetését békés polgári lakosok ellen. Megjegyezte, hogy a légitámadásoknak nem a szíriai válság további élezése volt a célja.

Szijjártó: amerikai-orosz megállapodásra lenne szükség

Amerikai-orosz megegyezés nélkül nem lehet feloldani a szíriai konfliktust, ám ettől most vagyunk a legmesszebb - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését, és "csak a reményünket tudjuk kifejezni arra vonatkozólag, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni".

Trump szárnyas rakéta Szíria orosz védelmi minisztérium amerikai hadihajó Putyin
Kapcsolódó cikkek