Közélet

Fej-fej mellett a jelöltek a francia elnökválasztáson

Vasárnap tartják a francia elnökválasztás első fordulóját.

Április 23-án tartják a francia elnökválasztás első fordulóját, amelyen csak abban az esetben dől el az elnöki szék sorsa, ha valamelyik jelölt abszolút többséget szerez. A közvélemény-kutatások szerint erre kicsi az esély, így május 7-én megrendezhetik a második fordulót, ahol az a két jelölt mérettetheti meg magát, aki az első körben a legtöbb szavazatot kapta.

Négy jelölt is a statisztikai hibahatáron belül verseng fej fej mellett. A szavazásnál Le Pen támogatottsága a várt alatt alakulhat, de a kötvénypiacon látott, úgynevezett Le Pen-rés a szélsőjobboldali politikus továbbjutásával még inkább szélesedhet a választás utáni napokban, függetlenül attól, hogy ki lesz a kihívója. Mélenchon továbbjutása szintén növelheti a bizonytalanságot, hiszen az egyik programpontja az uniós szerződések felülvizsgálata - írta az Equilor gyorselemzése.

Az említett jelöltek továbbjutásával a részvénypiacokon és az euró árfolyamában is eladási hullám jöhet. A piacoknak egy Fillon-Macron páros jelentene fellélegzést, hiszen a programjaik jelen állás szerint nem veszélyeztetik az EU, és ezzel együtt az eurózóna egységét.

 

politika választás francia elnökválasztás jelöltek
Kapcsolódó cikkek