Közélet

Gergely István: Itt az idő, meg kell reformálni a vízilabdát

A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdakapus Gergely István ma már a Honvéd ügyvezető elnöke, de túl a negyvenen ismét edzésbe áll, hogy augusztusban masters világbajnokságot nyerjen Budapesten a Kemény-legényekkel.

A kapuból hat mezőnyjátékost volt nehezebb irányítani, vagy ügyvezető elnökként egy 13 szakosztályból álló sportegyesületet?

– Mindkettő nehéz feladat: szerénység és tanulni vágyás nélkül az új szerepkörömben is elképzelhetetlen a siker.

Nem lesz minden élsportolóból sportvezető, akkor sem, ha kétszeres olimpiai bajnok.

– A 2014-es visszavonulásomat megelőző három-négy évben tudatosan képeztem magam. A vízilabda-szakedzői képesítésem mellett elvégeztem a Testnevelési Egyetemen a sportmenedzser alapszakot, a mestert pedig a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös képzésen szereztem meg, jelenleg a PhD-fokozaton dolgozom. A vízilabda-válogatott csapatmenedzsereként és a RacioNet Honvéd szakosztály-igazgatójaként is hasznos tapasztalatokat gyűjtöttem, január óta pedig a Honvéd valamennyi szakosztályáért felelek.

[caption id="" align="alignleft" width="597"]Fotó: Földi Imre Fotó: Földi Imre[/caption]

Mekkora költségvetésből gazdálkodik a Honvéd?

– Mintegy 1,9-2 milliárd forintból, ebből kell üzemeltetnünk a létesítményeinket és menedzselnünk az 1300-1500 egyesületi tagot az utánpótláskorú versenyzőktől a felnőttekig. Ebben az összegben benne van a kézi-, a kosár- és a vízilabda TAO-pénze és a 16 kiemelt sport közé tartozó ágaink támogatása is. A sport ma stratégiai irány Magyarországon, a bölcs mondás szerint akkor kell spórolni, amikor van miből. Egy szolgáltató klub üzleti modelljét építjük fel, ahol az olimpiai bajnokoknak is fontos szerepük van a márkaépítésnél, de a versenysport mellett a szabadidősport is fontos bázist kell hogy képezzen.

A következő két-három évben mely sportágakban lehet a legeredményesebb a klub?

– Vannak húzónevek, az ő teljesítményükből és elhivatottságágukból a tehetséges fiatalok is erőt meríthetnek, ilyen vívásban Boczkó Gábor, Somfai Péter, Rédli András, Imre Géza és Knapek Edina, vízilabdában Kiss Gergely, Steinmetz Barnabás, Szivós Márton és Decker Attila, kajak-kenuban Szabó Gabriella és Csipes Tamara, a sportlövőknél Tobai-Sike Renáta és Dávid Krisztina, de említhetném az öttusázó Marosi Ádámot, az atléta Zsivoczky-Farkas Györgyit, a dzsúdós Karakas Hedviget is. Szerencsére hosszú a sor.

Augusztusban összeállnak a Kemény-legények a masters vb-re. Hiányzott a játék Benedek Tiborral és Kásás Tamással?

– Meg akarjuk nyerni a világbajnokságot. Lehetnek kemény ellenfeleink Oroszországból, Olaszországból vagy éppen Hollandiából is, de nem akármilyen a keretünk: negyven év és legalább egy olimpiai arany a belépő. Van, aki közülünk azóta már edző, sportvezető, jogász vagy rendezvényszervező, de a vízilabda szeretete egyikünkből sem veszett ki. Most még mindenki egyénileg készül, de az utolsó két hónapban közösen edzünk.

Három éve szállt ki a medencéből, milyen edzettségi állapotban van?

– Eleget vízilabdáztam harminc év alatt, ma már inkább kosárlabdázom, illetve boksszal, futással, kondival tartom magam fitten.

Még aktív játékosként pályázott 2012-ben az akkori vezetővel, Martin Györggyel együtt a szövetségi elnöki posztért. Azzal kampányolt, hogy a válogatotthoz hasonlóan a klubok is nagyobb figyelmet kapjanak. Hogy állunk ezen a téren?

– Tavaly és tavalyelőtt is megszerveztük a nyílt nappal egybekötött vízilabdaexpót, ahol több ezren ismerhették meg a klubok felépítését, olyan szakemberek tartottak előadásokat, mint Kemény Dénes vagy Benedek Tibor. Szerencsére van előrelépés az egyesületek egységes megjelenésében és egyedi arculatában, ma már elengedhetetlen az informatív honlap, az aktív Facebook- és Instagram-jelenlét. Keresni kell a kapcsolódási pontokat a fizetőképes kereslettel, erre jó példa, hogy futballban a Barcelona vagy a Real Madrid szinte nagyobb márka, mint maga a spanyol válogatott.

Jó néhány ötlet elhangzott már a vízilabda megújítására: rövidebb pálya és támadóidő, nyári lebonyolítás. Mit hozhat a jövő?

– Éppen ez az egyik PhD-kutatási témám: 2700-an töltötték ki a kérdőívet, ami világosan megmutatta, hogy elsősorban nem a játékot kell látványosabbá tenni, hanem a szabályokat egyértelművé. A nézők ugyanis nem látják, mi történik a víz alatt, így nem tudják értelmezni az ítéleteket.

Már 2014-ben, egy Magyarország–USA-vízilabdameccsen teszteltünk egy új rendszert, amelyben a két bíró és az ellenőr folyamatosan kommunikál egymással, a szpíker pedig ismerteti címszavakban a közönséggel a kiemelt szabálytalanságoknál, mi miért történt: kék 4-es, visszahúzásért kiállítás, második személyi hiba. Ezt a módszert alkalmazva kezdték jobban megérteni a játék menetét a nézők, ez lehet a jövő. Aki a szabadidejét és a pénzét a sportágra áldozza, az egy szolgáltatást vesz igénybe, nem várható el tőle, hogy az uszodába lépve bemagolja a teljes szabálykönyvet.

A masters vb-n induló Millennium csapat kerete

Kapusok: Gergely István, Szécsi Zoltán. Mezőnyjátékosok: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila.

vízilabda sportegyesület Gergely István költségvetés
Kapcsolódó cikkek