Közélet

Enyhült a terrorkészültség Nagy-Britanniában

Csökkentették szombaton a nagy-britanniai terrorkészültséget a manchesteri robbantás után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről.

Theresa May brit miniszterelnök a kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) értekezlete után adott nyilatkozatában jelentette be: a brit elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a merénylet óta elvégzett elhárítási és rendőrségi tevékenység eredményeit összegezve szombaton úgy döntött, hogy a kritikusról eggyel alacsonyabb szintre mérsékli a terrorellenes készültséget. Ez alapján a készültségi szint visszaállt a korábbi, második legmagasabb fokozatra, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos mértékű terrorfenyegetettséget jelez, de nem számol azonnali újabb terrortámadás veszélyével.

Forrás: AFP

A Downing Streetről közvetített üzenetében a miniszterelnök hangsúlyozta: továbbra is jelentős a valószínűsége egy újabb nagy-britanniai merényletkísérleteknek, ezért változatlanul indokolt az éberség. A kulturális és sportrendezvényekben gazdag háromnapos nagy-britanniai hétvége (brit szokás szerint a május utolsó vasárnapját követő hétfő mindig munkaszüneti nap) eseményeinek biztosításában a terrorkészültség mérséklése ellenére még részt vesznek a hadsereg egységei, a katonai alakulatokat hétfő éjféltől, fokozatosan kezdik visszavonni a járőrszolgálatból – mondta.

Mindeközben újabb két embert tartóztattak le Manchesterben, ezzel tizenegyre nőtt azon őrizetbe vett személyek száma, akik összefüggésbe hozhatók a hétfői támadással – jelentette be a brit nagyváros rendőrsége szombat reggel hangsúlyozva a hálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók.

A hétfő éjjeli öngyilkos merényletet a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú, 22 éves Salman Abedi követte el a Manchester Arena rendezvényközpontban, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén. A merényletben 22-en meghaltak, és 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sérüléseket. Az áldozatok és a sérültek között egyaránt sok volt a gyermek és a tizenéves fiatal. A legfiatalabb azonosított halálos áldozat egy nyolcéves kislány volt.

A támadás egyébként a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában történelmében a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

támadás manchester terror
Kapcsolódó cikkek