Közélet

Június 19-én indulnak a Brexit-tárgyalások

Theresa May brit miniszterelnök szerint az eredeti menetrendnek megfelelően a jövő csütörtöki brit parlamenti választások után tizenegy nappal megkezdődnek az érdemi tárgyalások az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

May hétfőn, egy londoni kampánygyűlésen kijelentette: a menetrend készen van, az „európaiak” is készen állnak a tárgyalások megkezdésére, és nincs mód sem halasztásra, sem a tárgyalási folyamat leállítására. A brit kormányfő először múlt hétfőn, a kormányzó brit Konzervatív Párt walesi tagozatának akkori kampánygyűlésén tett említést arról, hogy „az európaiak” a június 8-ára kitűzött, előrehozott nagy-britanniai választások után tizenegy nappal akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat.

Ennek alapján a kilépési tárgyalássorozat június 19-én, hétfőn indul. Theresa May sem a múlt héten, sem most nem tett említést arról, hogy a tárgyalások milyen szinten kezdődnek.

Mint azt korábban megírtuk, októberre várható döntés a londoni központú uniós ügynökségek új székhelyéről, amelyeknek költözniük kell az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnésével. A helyszínekről a tagországok képviselői fognak dönteni világos kritériumok mentén, titkos szavazás útján.

Theresa May Brexit
Kapcsolódó cikkek