Közélet

Macron mozgalma többséget szerezhet a nemzetgyűlésben

A négy nap múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron centrista jelölt egy éve alakult politikai mozgalma megszerezheti a többséget a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon – derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Les Échos című napilap ismertetett csütörtökön.

Az első felmérések szerint a várhatóan vasárnap az elnökválasztást megnyerő Emmanuel Macron En Marche! (Lendületben!) nevű mozgalmának jelöltjei az 577 fős nemzetgyűlésben 249-289 helyet szerezhetnek meg a június 11-én és 18-án esedékes kétfordulós választásokon. A szuverenista Marine Le Pent jelölő radikális jobboldali Nemzeti Front viszont csak 15-25 képviselői helyre számíthat. A kormányzó Szocialista Pártnak mintegy 28-43 képviselője lehet, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a felmérés szerint 200-210 fős frakcióval rendelkezhet majd. A radikális baloldalnak és a kommunista pártnak alig 6-8 képviselői helyet jelez a tanulmány.

A legrosszabb esetben is Macroné lesz a legnagyobb frakció

Ez azt mutatja, hogy nem lehetetlen az sem, hogy Macron mozgalma megszerzi az abszolút többséget abban az esetben, ha a külföldön élő franciák és a tengerentúli területek is rá szavaznak – mondta Bruno Jeanbart, a kutatás vezetője a Les Échos-nak. A legrosszabb esetben is Macroné lesz a legnagyobb frakció, és ez elégséges ahhoz, hogy megpróbáljon létrehozni többséget. A kérdés az, hogyan és kivel – tette hozzá az elemző. Az abszolút többséghez 289 képviselő szükséges a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron 2016. április 6-án, akkor még a szocialista kormány gazdasági minisztereként, ezért hozta létre politikai mozgalmát, hogy meghaladja a hagyományos jobb- és baloldali pártberendezkedést, amely évtizedek óta meghatározza a francia kormányzatokat. A felmérés azt mutatja, hogy a francia politikai berendezkedés átalakulása elsősorban a szocialista és a radikális baloldal rovására történik, és a kormányzó szocialisták frakciója még kisebb lehet, mint az 1993-as választásokat követően, amikor csak 57 képviselővel rendelkezett.

nemzetgyűlés Emmanuel Macron választások Franciaország
Kapcsolódó cikkek