Közélet

Dadog a videobíró a konföderációs kupán

Jól indult a videobíró pályafutása az oroszországi tornán, de vannak még gyermekbetegségei a rendszernek.

Oroszország ad otthont a tizedik konföderációs kupának, amelynek döntőjét július 2-án, vasárnap rendezik meg. Ez az első olyan nagy válogatott nemzetközi torna, ahol élesben alkalmazzák a VAR-rendszert (video assistant referee), azaz a videobírót, amelyet góloknál, kiállításoknál, büntetőknél, illetve a szabálytalanságot elkövető játékosok azonosítására használhatnak. A videobírót bevetik majd a jövő évi, szintén Oroszország által rendezett világbajnokságon is – így döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A szervezet elnöke, Gianni Infantino április végén úgy nyilatkozott, hogy alkalmazni fogják a rendszert a jövő évi vb-n, „mivel csak pozitív visszajelzést kaptunk róla”.

Forrás: AFP

Az újítást először a tavaly decemberi klubvilágbajnokságon vetették be: akkor Kassai Viktor történelmet írt azzal, hogy a videobíró segítségével hozott meg egy ítéletet az egyik mérkőzésen. Pont az a Kassai, aki néhány hónappal később a Real Madrid–Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntőn hozott pár téves ítéletet – erősítve ezzel azokat a hangokat, hogy a labdarúgásban is be kellene már vezetni a videobírót a téves, mérkőzéseket eldöntő rossz ítéletek kiküszöbölése miatt.

A videobírót a konföderációs kupa előtt is kipróbálták már válogatott mérkőzéseken: például a Spanyolország–Franciaország-mérkőzésen kétszer is meg kellett változtatni egy ítéletet. A VAR-rendszer melletti egyik legfőbb érv, hogy amikor százmilliók követik a mérkőzéseket világszerte, és a visszajátszások alapján azonnal látható, hogy miként kellett volna ítélni, akkor ne ragaszkodjunk foggal-körömmel a tradíciókhoz, amikor más sportágakban már remekül működnek a hasonló rendszerek.

Ráadásul itt dollár- és eurómilliókról van szó: nemcsak az elismerés, a sportérték miatt nem mindegy, hogy egy csapat rossz játékvezetői ítélet miatt búcsúzik az egyenes kieséses szakaszban – vagy épp lemarad róla –, hanem súlyos gazdasági következményei is lehetnek egy-egy rossz döntésnek. A pénzdíjakon túl sérül a brand, a márka is, ahogy az adott sorozat nimbuszának sem tesz jót, hogy egy (vagy több) rossz bírói döntés miatt hangos a sajtó.

Pedig jól indult a videobírózás a konföderációs kupán, hiszen a rendszer segítségével érvénytelenítettek már gólt – amit egyébként megadott volna a játékvezető –, de voltak olyan jelenetek is, amikor percekig állt a játék a videózás miatt. Szintén nem volt jó üzenete annak sem, amikor visszajátszások alapján először rossz játékost állítottak ki. És az sem volt szerencsés, amikor egy nagyobb kakaskodás végén elmaradt több jogosnak vélt sárga és piros lap – pedig a játékvezető látta a visszajátszásokat. Hiába a videobíró, továbbra is vannak téves, de minimum véleményes ítéletek, bár olyan legalább már nem fordulhat elő, hogy megadnak egy olyan gólt, amikor a labda át sem haladt a gólvonalon.

A konföderációs kupa elődöntőiben szerdán Portugália–Chile-, csütörtökön Németország–Mexikó-mérkőzést rendeznek.

Nincs meglepetés a legjobb négy között: a legértékesebb kerettel rendelkező válogatottak jutottak tovább a csoportokból. A Transfermarkt adatai szerint a német és a portugál válogatott a legértékesebb – mindkét keretet közel 370 millió euróra taksálja a szakportál, nem véletlen, hogy a bukmékerek is ezt a két csapatot várják a döntőbe.

legértékesebb csapatok Konföderációs Kupa videóbíró
Kapcsolódó cikkek