Közélet

PSZ-elnök az idei tanévről: „Nem lehet sikerről beszélni”

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint bár folyamatosan ezt hallani, valójában nem lehet sikerről beszélni a most záruló tanévvel kapcsolatban.

Galló Istvánné szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, plakátkampánnyal szeretnék bebizonyítani a kormányzati állítások ellenkezőjét, az üzeneteket a honlapjukon és a Facebookon lehet megtekinteni. A legutolsó plakát egy „gyászjelentés”, amelyen fájdalommal tudatják, hogy „a tanszabadság és a tanuláshoz való szabad hozzáférés joga elhunyt”.

A PSZ elnöke szerint idén nem tudott eredményeket elérni a sztrájkbizottság. Hangsúlyozta, hogy hiába kérték a 101 500 forintos vetítési alap megemelését, holott szerintük az összeget legalább 30 százalékkal növelni kellene.

Mit arról korábban lapunk is beszámolt: Június 15-én véget ér a 2016–2017-es tanév. A nyolcadikos diákok 97 százalékát már felvették valamilyen középfokú oktatási intézménybe. A felsőoktatásban szeptembertől 106 ezren szeretnének továbbtanulni. A középfokú felvételin a diákok 74 százaléka (61 ezer diák) az általuk megjelölt legelső helyre, 91 százaléka pedig (75 ezer diák) az első három helyen megjelölt iskola valamelyikébe jutott be. A jelentkezők valamivel több mint harmadát gimnáziumba és szakgimnáziumba, 23 százalékát szakközépiskolába és kevesebb mint 2 százalékát szakiskolába vették fel. A mostani beiskolázás adatai nagyon hasonlók a múlt éviekhez – közölte az Oktatási Hivatal.

 

Pedagógusok Szakszervezete tanév oktatás galló istvánné
Kapcsolódó cikkek