Közélet

Tízből hét magyar munkahely nem családbarát

A legtöbb szülő 10 vagy 15 nap szabadságot tud kivenni idén nyáron, a vágyott állapot ennek minimum a duplája lenne, hogy ne okozzon fejtörést a szünidei gyermekfelügyelet megoldása.

A kisgyermekes magyar szülők 70 százaléka dolgozik nem családbarát módon működő munkahelyen, holott ez a szempont álláskeresésnél tízből hét esetben a fontossági lista élén végez – derült ki a Regio Játék friss kutatásából. A családok iránt elkötelezettebb cégeknél lehetőségük van a szülőknek rugalmas munkaidő-beosztást (58 százalék) vagy távmunkát kérni (26 százalék), de az esetek egyharmadában bevihetik magukkal az irodába a gyermeküket is. A céges üdülés biztosítása (10 százalék) kezd kikopni a gyakorlatból, viszont minden tizedik munkaadó támogatja a kicsik táboroztatását.

Forrás: AFP

A legnagyobb segítséget – a felmérés szerint – sorrendben a rugalmas foglalkoztatás, a részben otthoni munkavégzés, a munkahelyen belüli szakértő gyermekfelügyelet és a részmunkaidő jelentené.

A kisgyermekes szülők leginkább 20 (10 százalék), 15 (16,5 százalék) vagy 10 (27 százalék) napot, majdnem minden második szülő pedig még ennél is kevesebbet tud kivenni idén nyáron szabadságként. A vágyott állapot egyébként nagyjából dupla ennyi, 20 (27 százalék), 30 (16,5 százalék) vagy 15 (15 százalék) szabadnap, de legalább otthon töltött idő lenne a megkérdezettek részéről. A nyári gyermekfelügyelet közel minden második (47 százalék) családban kisebb-nagyobb nehézségek árán oldható csak meg, legtöbben a nagyszülőkre, a másik szülőre vagy családtagokra számíthatnak a 11 hetes szünetben.

családbarát munkahely foglalkoztatás munkavállalók munkahely
Kapcsolódó cikkek