Közélet

Újabb gyanús gázturbinák érkeztek a Krímre

Újabb két gázturbinát szállítottak az orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félszigeten található Feodoszija kikötőjébe – jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön szemtanúkra hivatkozva.

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ezeket a turbinákat is a német Siemens vállalat gyártotta-e, mint két másikat, amelyek korábban szintén a félszigeten kötöttek ki. Formájuk és paramétereik alapján mindenesetre hasonlítanak a mindenki által hozzáférhető fotókon szereplő Siemens-gázturbinákhoz – írta a brit hírügynökség. Ha bebizonyosodna, hogy német gyártmányú berendezésekről van szó, az sértené az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő csütörtökön azt állította, hogy a Krímbe szállított eszközök orosz gyártmányúak. A Siemens német elektronikai vállalat a héten közölte, hogy az orosz állam tulajdonában álló Tyehnopromekszport cégnek eladott négy turbinája közül legalább kettő a Krím félszigeten kötött ki – tudomása és jóváhagyása nélkül. A villamos erőművekben használt gázturbinák eredeti úti célja Dél-Oroszország volt. Bár a müncheni székhelyű óriásvállalat hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Moszkvával, és tartózkodik a bírálatoktól, most kemény hangvételű közleményben utasította el a lépést. A nemzetközi közösség számos szankcióval büntette Oroszországot – a többi között az energiatechnológia terén – a Krím félsziget 2014-es bekebelezését követően.

A Siemens kedden pert indított a Tyehnopromekszport ellen, és azt követelte, hogy szállítsa vissza a turbinákat eredeti, tamani célállomásukra – mondta el Wolfram Trost szóvivő. A Krím félszigettől mindössze 10 kilométerre keletre fekvő Tamant nem sújtják európai büntetőintézkedések.

Egy helyi kormányzati tisztségviselő a brit hírügynökségnek a turbinák eredetét firtató kérdésére a következőt válaszolta: „Ugyan már, nem beszélhetünk erről. Hiszen érted: szankciók, Siemens.”

„Persze az egész történetre fény derül előbb-utóbb, de ne mi lebbentsük fel a fátylat” – tette hozzá a név nélkül nyilatkozó forrás.

Oroszország két erőművet épít a Krím félszigeten, egyet Szevasztopolban és egyet Szimferopolban. Ukrajna elvágta a félszigetet az áramforrásoktól azután, hogy az orosz kézre került. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly stabil áramellátást ígért a helyi lakosoknak.

Ha a Feodoszijába érkezett felszerelést valóban a Siemens gyártotta, az azt mutatja, hogy Oroszország a per és a német kormány figyelmeztetése ellenére eltökélten halad tervének megvalósítása felé – vonta le a következtetést a Reuters.

gázturbina Ukrajna Oroszország Krím félsziget
Kapcsolódó cikkek