Közélet

Amerikai tábornok: elképzelhetetlen következményekkel járna egy támadás

Az amerikai hadsereg főparancsnoka szerint „rettenetes” lenne katonai válaszcsapással reagálni az észak-koreai rakétafenyegetésre, viszont „elképzelhetetlen következményekkel járna”, ha hagynák, hogy Phenjan képessé váljon nukleáris támadást intézni az Egyesült Államok ellen.

Joseph Dunford, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke Pekingben újságíróknak elmondta: közvetlenül Donald Trump elnök utasította őket arra, hogy alakítsanak ki használható katonai opciókat, és „most pontosan ezen dolgoznak”. Dunfordot azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója korábban egy interjúban azt hangoztatta, hogy az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet katonai válasz.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Dél-Korea és Japán után látogatott Kínába. Pekingben megbeszélést folytatott Fan Csang-longgal, a kínai központi katonai bizottság alelnökével, aki hangsúlyozta: Kína abban hisz, hogy az észak-koreai válságot kizárólag tárgyalások útján lehet hatékonyan rendezni. „Katonai megoldások nem jöhetnek szóba” – szögezte le Fan.

Dunford a megbeszélésen kijelentette: mindenki inkább békés megoldást szeretne, de azt senki nem gondolja, hogy egyedül gazdasági nyomásgyakorlással el lehetne érni, hogy Észak-Koreának ne legyen atomfegyvere.

Dunford és Fan tanácskozásán a kínai fél szóvá tette, hogy nagymértékben negatívan befolyásolta a Peking és Washington közötti bizalmat katonai téren az, hogy az Egyesült Államok májusban – a kínai tiltakozás ellenére – hadrendbe állította a THAAD rakétavédelmi rendszert Dél-Koreában, illetve „helytelen” lépéseket tett Tajvannal kapcsolatban. Emellett az sem szerencsés, hogy az amerikai hadihajók és harci repülőgépek fokozott tevékenységet végeznek a Dél-kínai-tengeren.

Fan hozzátette: Kína nyitott arra, hogy az Egyesült Államokkal közösen új lehetőségeket találjanak az együttműködésre, valamint a viták és érzékeny kérdések megfelelő rendezésére, annak érdekében, hogy a katonai együttműködés pozitív erő legyen a kétoldalú kapcsolatokban.

Korea együttműködés Kína rakétavédelem
Kapcsolódó cikkek