Közélet

Minden tizedik gyerek dolgozik a világon

A modern kori rabszolgaságnak és kényszerházasságoknak 40,3 millió áldozatuk volt még tavaly. A helyzetről készült friss jelentés szerint a szám konzervatív becslésként értékelhető.

Friss, a modern kori rabszolgaságról és gyermekmunkáról összegzett adatokból az látszik, hogy az ENSZ fenntartható fejlődésre, illetve a gyermekmunka felszámolására vonatkozó célkitűzései nem lesznek elérhetők, hacsak drámai módon nem növeljük erőfeszítéseinket. Az új globális becslések segítséget jelenthetnek a szükséges beavatkozások kialakításában és fejlesztésében – emelte ki Guy Ryder, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója az ENSZ szakosodott szervezetei, az ILO, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), továbbá a Walk Free Foundation ausztrál emberi jogi csoport a témában készült, tegnap közzétett jelentéséből.

Forrás: AFP

A friss jelentés szerint a modern kori rabszolgaságnak és a kényszerházasságoknak tavaly 40,3 millió áldozatuk volt világszerte, ami a kutatás készítőinek értékelése szerint konzervatív becslés. Közülük csaknem 24,9 millió embert dolgoztattak rabszolga módjára gyárakban, építkezéseken, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szexrabszolgaként, és 15,4 millió ember élt házasságban akaratán kívül. A friss adatok azt mutatják, hogy a nők és a lányok aránytalanul nagy részt képviselnek az akaratuk ellenére munkára kényszerítettek között, számuk közelíti a 29 milliót, ez az összes érintett 71 százaléka.

A közreműködő szervezetek által szintén tegnap publikált másik jelentés szerint a világon 152 millió 5–17 év közötti gyermek dolgozik. A rabszolgaságra kényszerítettek negyede is gyermek. Ez azt jelenti, hogy a világon minden tizedik gyerek dolgozik, ráadásul csaknem a felük veszélyes munkát végez. A gyermekmunka továbbra is elsősorban a mezőgazdaságra jellemző (70,9 százalék). A kényszerházasságban élő 15,4 millió áldozat több mint harmada 18 év alatti.

Houtan Homayaounpour, az ILO kényszermunkával foglalkozó szakértője rámutatott arra is, hogy korábban különböző szervezetek éveken át különféle adatokkal szolgáltak, más-más meghatározásokat és eljárásokat alkalmazva a jelenség felmérésére, de most összefogtak, és együtt dolgoztak egy olyan felmérés elkészítésén, amely viszonyítási pontként szolgálhat majd.

gyerekmunka rabszolgaság
Kapcsolódó cikkek