Közélet

Teljes jogú schengeni tagságot kaphat Bulgária és Románia

Teljes jogú schengeni tagsággal ruházná fel az Európai Bizottság Bulgáriát és Romániát – jelentette be Jean-Claude Juncker a bizottság elnöke szándéknyilatkozatában.

Teljes jogú schengeni tagsággal ruházná fel az Európai Bizottság Bulgáriát és Romániát, hogy az EU tagállamai egy erősebb schengeni térségben egységesen léphessenek fel a fennálló veszélyekkel szemben – jelentette be Jean-Claude Juncker a bizottság elnöke.

A schengeni vívmányok az európai integráció legnagyobb eredményei közé tartoznak, és messzemenőkig elkötelezettek vagyunk annak biztosítása, megőrzése és megerősítése mellett

- mondta Dimitrisz Avramopulosz, migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos. Szerinte a külső határellenőrzés elhagyása a schengeni vívmányok központi elemét képezi, ám egy határellenőrzés nélküli közös térségben a biztonsági aggályokon is osztoznunk kell. „Ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy óvatos egyensúlyt tartsunk fenn egyrészt a szabad mozgás és a mobilitás, másrészt a biztonság között„. Mindezt szerinte csak összehangolt és egységes schengeni keretben érhetik el, amelynek magába kell foglalnia Romániát és Bulgáriát is.

Ahogyan arról Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke beszámolt:

A Schengeni határellenőrzési kódexben szereplő, a belső határellenőrzés újbóli bevezetésére vonatkozó szabályokat más időben, más kihívások közepette fogalmazták meg. A most, szemünk előtt jelentkező kivételes körülmények, mint például a fokozódó terrorista veszély következtében a Schengeni határellenőrzési kódex célnak megfelelőbbé tételét javasoljuk a jelenlegi új időkben.

Timmermans hozzátette: a tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy a közrendüket vagy a belső biztonságukat fenyegető súlyos veszélyek okozta rendkívüli helyzetben fellépjenek. Ugyanakkor – hangsúlyozta – fontos, hogy csak szigorú feltételek szerint járhassanak el. Ezáltal biztosítjuk a szabad mozgást és mozdítjuk elő a biztonságot a schengeni térségen belül – fűzte hozzá.

Az elmúlt években a Bizottság számos lépést tett a schengeni térség biztonságának növelésére és külső határai igazgatásának hatékonyabbá tételére. A Schengeni határellenőrzési kódexet korábban több alkalommal is módosította célravezetőségének biztosítása érdekében.

tagság Románia határ Bulgária schengeni
Kapcsolódó cikkek