Közélet

A jómódú férfiak tovább élnek, a nőkről ez kevésbé mondható el

Az adatok alapján megállapítható, hogy elsősorban a férfiaknál tapasztalható a magasabb jövedelműek magasabb várható élettartama, a nőknél nem mondható el ez az egyértelmű különbség – állapította meg tanulmányában Marosi Judit matematikus, az MNB aktuáriusa és Molnár D. László, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság biostatisztikusa.

Logikus és természetes azt feltételezni, hogy azok az időskorúak élnek tovább, akik az aktív éveik alapján jobban kerestek és emiatt magasabb összegű ellátást kapnak nyugdíjasként, ebből pedig magasabb színvonalon élhetnek. A Statisztikai Szemlében most megjelent „Öregségi nyugdíjasok halandósága 2015-ben” című írás ezt mutatja be számokkal alátámasztva. A tanulmányt Portfolio.hu szemlézte.

Első lépésként a szerzők öt jövedelmi kategóriát állítottak fel a 2015-ös öregségi nyugdíjasokra, külön a nőkre és külön a férfiakra. Ezek szerint a nyugdíjasok leggazdagabb csoportjának átlagos nyugdíja a nők esetében 180 ezer forint körül volt, míg a férfiaknál ez 217 ezer forint.

Ezt követően azt vizsgálta Marosi Judit matematikus, az MNB aktuáriusa és Molnár D. László, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság biostatisztikusa, hogy az egyes életkorokban és jövedelmi kategóriákban milyen hosszú várható élettartamra számíthatnak a nők és a férfiak.

Forrás: Shutterstock

Az adatok alapján megállapítható, hogy elsősorban a férfiaknál volt tapasztalható a magasabb jövedelműek magasabb várható élettartama. Nőknél nem mondható el ez az egyértelmű különbség, bár volt némi eltérés a legkisebb és legnagyobb jövedelmi csoportbeliek várható élettartamában, de az első három kategória (Q1, Q2, Q3) adatai nem tértek el lényegesen egymástól.

A férfiak esetében tehát érzékelhető a különböző nyugdíjnagyság-kategóriák szerint eltérő halandóság. A magasabb nyugdíjjal rendelkezők életkilátásai jobbak, illetve – a becsült végzettségi adat alapján – szignifikánsan magasabb iskolai, és a nyugdíjasok aktív életükben megszerzett stabilabb egzisztenciáját tükrözi. Nem meglepő a tanulmány másik megállapítása, hogy azok között, akik hosszabb ideig folytattak tanulmányokat (magasabb iskolai végzettségűek), szignifikánsan nagyobb arányban szerepeltek a magasabb (Q4, Q5) nyugdíj-kategóriákban.

A szerzők ezek után egyetlen grafikonon ábrázolták a lényeget, mely bizonyítja, hogy a magasabb nyugdíjjal rendelkező időskorúak magasabb várható élettartamra számíthatnak:

Forrás: Statisztikai Szemle

https://www.vg.hu/gazdasag/nyugdijasok-szazezrei-terhetnek-vissza-a-munkaeropiacra-753195/

jövedelmi quintilis várható élettartam nyugdíjasok halandóság
Kapcsolódó cikkek