Közélet

Meghiúsulhat a Kopaszi-gátra tervezett óriástorony

Hamarosan hatályba léphet a 65 méternél magasabb épületek építésének tilalma, ami romba döntheti a Mol 120 és a HB Reavis 90 méter magas épületre vonatkozó terveit a fővárosban – írja a Népszava.

A területrendezési törvény tervezete szerint a Mol nem építhet 120 méteres székházat és a HB Reavisnak is vissza kell lépnie 90 méter magas épülettervétől – tette világossá a Népszavának egy kormányforrás. Ahogyan az ismert, a Mol a Kopaszi-gát mellé építtetné fel székházát, míg a szlovák hátterű HB Reavis Agora Budapest-tervének a XIII. kerület biztosítana helyszínt.

A Népszava szerint a parlament előtt fekvő jogszabálytervezet egyértelműen rendelkezik arról, hogy a „beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területen toronyház nem helyezhető el”. Toronyház alatt pedig a 65 méternél magasabb épületeket értik. A december elején benyújtott javaslat ugyan elfogadásra vár, a lap szerint azonban még nem világos, hogy az keresztbe tesz-e a két tervnek, hiszen kérdéses, hogy a Mol és a HB Reavis mikor adja be az engedélykérelmét.

Arató György, a XIII. kerület főépítésze a lap megkeresésére elmondta, jogi szempontból alapvetőnek tartja, hogy az építési engedélykérelmet a törvény hatályba lépése előtt vagy után nyújtják-e be. Számos példa alapján ugyanakkor a főépítész úgy tartja, ha a kormány egy beruházást ellenez, úgy több eszköze is van annak megakadályozására. Eladdig, hogy a szóban forgó építkezést náluk éppenséggel a kormányhivatal engedélyezi. Bár a főépítész fontos elvi kérdésnek tartja egy Váci úti irodafolyosó kiépítését, tapasztalatai szerint a beruházók is belátják: kormányakarattal szemben nem lehet építkezni. Most tehát inkább kivárnak és később alkalmazkodnak a kialakuló feltételekhez – véli Arató György.

HB Reavis törvényjavaslat XIII. kerület toronyház kopaszi-gát területrendezési törvény székház Mol
Kapcsolódó cikkek