Közélet

Horst Seehofer leköszönt bajor kormányfőként

Befejezte kedden Münchenben bajor miniszterelnöki munkásságát Horst Seehofer, a német tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió elnöke, aki szerdától az új szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását.

Horst Seehofer az általa vezetett utolsó kormányülés után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy miniszterelnökként igyekezett a „kisemberek” érdekeit szem előtt tartva dolgozni, és úgy érzi, hogy ez sikerült is.

A 2008-ben kezdett munka legnagyobb eredményének a jó gazdasági helyzetet és a bajor-cseh megbékélést nevezte.

Legnagyobb pártpolitikai sikerének azt tartja, hogy a CSU visszaszerezte az abszolút többséget a tartományi gyűlésben (Landtag).

Horst Seehofert a tervek szerint szerdán kinevezi szövetségi belügyminiszternek Frank-Walter Steinmeier államfő, miután a szövetségi parlament ismét – negyedik alkalommal – megválasztja kancellárnak Angela Merkelt.

Utódja a kormányfői tisztségben Markus Söder jelenlegi pénzügyminiszter lesz, akit pénteken választanak meg miniszterelnöknek a müncheni Landtagban.

Sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a koalíciós szerződés aláírása előtt.

 

Bundestag CSU Horst Seehofer bajor Markus Söder Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek