Közélet

Putyin lyukas büdzséből fog osztogatni

Az élet minden területén áttörést ígért Oroszország számára Vlagyimir Putyin, a mozgástere azonban szűk, mivel a gazdaság rezisztens stagnálásban van a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint.

Elnöksége következő hat éve legfontosabb feladatának a gazdaság megerősítését, az életszínvonal jelentős emelését, a biztonság fokozását és az egészségügy fejlesztését nevezte meg Vlagyimir Putyin, amikor hétfőn letette az elnöki esküt.

Az orosz elnöknek azonban szűk a mozgástere, a gazdaság a rezisztens stagnálás állapotában van, nulla és 2 százalék közötti a növekedés, amelyet nem neveznék felzárkózási pályának

– mondta ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak Deák András György, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. A szakértő szerint azonban ez a növekedési ütem nem is annyira rossz, az orosz gazdaság az utóbbi időben megtanult ellenállni a külső sokkoknak, a 2014-es krízis például sokkal kevésbé viselte meg, mint a 2008-as, vagyis rájöttek, hogyan kezeljék a válságokat.

A negyedik ciklusát kezdő Putyin Medvegyevvel folytatja
Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Jekatyerina Stukina

A költségvetés mozgástere azonban szűk, és már meg is kezdték a szigorításokat – emlékeztetett a szakértő. Példaként az államigazgatásban dolgozók nyugdíjkorhatárának emelését hozta fel. Ezt a döntést már az elnökválasztás előtt meghozták, és nyíltan beszélnek az általános nyugdíjkorhatár-emelésről is.

Átfogó gazdaságátalakító programot azonban az új kormánytól sem vár Deák András György, legföljebb szelektív, kisebb horderejű változtatásokra számít, gyors változásnak vagy összeomlásnak kicsi a valószínűsége.

Az eddigi orosz politika folytatására utal, hogy Putyin Dmitrij Medve­gyevet jelölte ismét kormányfőnek. Az 52 éves politikus 2012 óta vezeti a kabinetet, és parlamenti jóváhagyása csak formalitás, mivel a dumában háromnegyedes többsége van a kormányzó Egységes Oroszország pártnak. Ami az amerikai szankcióknak az orosz gazdaságra gyakorolt hatását illeti, e szempontból a szakértő szerint a Krím félsziget 2014-es elfoglalása után hozott első pénzügyi büntetőintézkedések voltak a legfontosabbak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Dmitrij Medvegyev Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek