Közélet

Varga Mihály: A ciklus végére a vállalkozók adóbevallását is a NAV készíti

A miniszterjelölt szerint a szaktárca célja továbbra is a munkaalapú társadalom építése, valamint a teljes foglalkoztatottság elérése.

Meghallgatása elején a ma megjelent GDP-adatokat ismertette Varga Mihály miniszterjelölt. A gazdaságpolitikai célok változatlanok, az eszközök folyamatosan változnak. A célrendszer eredményei az elmúlt években észlelhetővé váltak Varga Mihály szerint.

Továbbra is munkaalapú társadalmat építünk, továbbra is cél a teljes foglalkoztatottság

– mondta a miniszterjelölt. Ha egyes ígéretes beruházások meghiúsulása fenyeget amiatt, hogy az adott pozícióra nincs hazai jelentkező, akkor igenis pótolni kell a szükséges munkaerőt. A tárca évek óta ezért határozza meg a külföldi munkavállalók kvótáját. Jelenleg 60 ezer üres, bejelentett munkahely van a magyar gazdaságban – emlékeztetett. A külföldön munkát vállaló magyarok aránya az ENSZ számításai szerint 6,4 százalék, ezt érdemes összevetni Lengyelország 12,4, Románia 18,2 százalékos arányával. Globalizálódik a világ, aligha gondolható az, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó 300 ezer német munkavállaló döntő része anyagi okokból ment volna a szigetországba dolgozni. A magyar stabilizálását, az egyes területen fellépő munkaerőhiány enyhítését segíthetik azok a programok is, amelyek például a szépkorúak munkába állását segítik.

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt a kinevezés előtti meghallgatásán
Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Továbbra is arányos adórendszerre törekszünk, aki többet dolgozik, többet is visz haza. A kormány eddig is az adócsökkentés kormánya volt – hangsúlyozta a miniszterjelölt. A reálbér-növekedés jót tesz az embereknek, jót tesz a hazai kereskedelemnek és a gazdaságnak. A hazai kkv-k számára ma az a gond, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt, vagy csak magasabb bér mellett, de látni kell, hogy a bérkonvergenciának is el kell indulnia – épp a magyar emberek érdekében.

Támogatni akarják a vállalkozni akarókat – egyre több eszközt tudnak meghirdetni és működtetni a vállalkozások életének fejlesztésére

– emlékeztetett Varga Mihály az Ybl tervre, az Ipar 4.0 programra, a nagyvállalati beruházási programra és a beszállítói programra.

Szerinte a programok, fejlesztések csak versenyképes társadalom mellett érhetik el a célokat. Magyarország versenytársai a tőkevonzásban, hatékonyságban a hozzánk hasonló régiós országok. A konvergenciaprogram szerint 2018-2022 között a versenyképesség terén minőségi javulásra van szükség. Bizonyos erőforrások – pl. munkaerő – már nem állnak rendelkezésre a korábbi mértékben, ezért a jövőben minőségi szempontok hangsúlyosabb érvényesítésére volna szükség.

A gazdaságépítés alapja a pénzügyi stabilitás, ehhez felelős költségvetésre, alacsony államháztartási hiányra és az államadósság további csökkentésére van szükség. Ehhez további eszközöket igyekeznek alkalmazni új ciklusban.

A Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogram 2022-ig 4 százalékos éves gazdasági növekedésre épít. Ezt megalapozhatja a kedvező külső környezet – a világgazdaság a következő években 3-3,5 százalékkal bővülhet, ami exportoldalon erősítheti az ország gazdaságát. A miniszterjelölt szerint a belső motorok is egyre jobban beindulnak – a hátunk mögött hagyott negyedévben a szolgáltatószektor jelentette a húzóerőt. Az építőipar 19, ezen belül a lakásépítések 65 százalékkal tudtak bővülni – idézte ismét a statisztikákat Varga Mihály. A korábbi nemzetgazdasági a leendő pénzügyminiszter szerint a 6 éves bérmegállapodás 1 százalékot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.

Varga szerint a közeljövő gazdasági növekedését segíthetik azok a beruházások, amelyek a már kiutalt 4400 milliárdnyi EU-pénzből indulhatnak meg. Ugyancsak a növekedést támasztják majd alá a nagyvállalati beruházási programból fakadó fejlesztések és a modern városok program 3400 milliárd forintnyi, jórészt a jövőben meginduló fejlesztések. Tovább folytatják az otthonteremtési programot is – ígérte Varga Mihály.

Ezzel kapcsolatban Varga elmondta, 1900 milliárdnyi beruházás valósult meg az országban.

A miniszterjelölt szerint a ciklus végére a hiánymentes költségvetés elérhető – 2016-ban ez közel volt, 1,6-1,7 százalék volt a hiány – ráadásul tavaly is elsődleges többlete volt a büdzsének.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A bérmegállapodás értelmében a kabinet 2,7 százalékos adóbevétel-csökkenéssel számol. Ennek ellenére a kabinet kitart az adórendszer vívmányai és a már bejelentett járulékcsökkentés mellett – a személyi jövedelemadó tekintetében dobogón, a társasági adóban pedig első helyen állunk az uniós versenyben. Ma már minden 4. vállalkozó a Kisvállalkozók Tételes Adója alapján adózik – jelezte Varga Mihály. Továbbra is gondolkodik a kormányzat, hogy az alapvető fogyasztási szükségletek esetében kedvezményes áfa-kulcsot vezessenek be. Az egykulcsos továbbra is cél, ám ennek eléréséről, a közelítésről mindig a költségvetés adott helyzetét elemezve lehet dönteni.

A lakásépítések számát fontos növelni, a meglévő állomány felújítását is támogatni kell – főleg a vidéki településeken. Egyelőre nem állt fel a kormány, így a miniszterjelölt arról beszélt, hogy jelenleg is több olyan javaslatot vizsgálnak, amelyek választ adnak az ágazat kérdéseire

– mondta a miniszterjelölt.

Az államadósságot 7 százalékkal, 73,5 százalékra sikerült csökkenteni, s ez a cél továbbra is. Az adósságszerkezet további javítását, a devizaarány csökkentését, a futamidő növelését tervezik. A ciklus végére el akarják érni a 60 százalék alatti mértéket.

Varga Mihály elmondta, a családi adókedvezmény címén eddig 1900 milliárd forint támogatást kaptak az adórendszeren keresztül a családok. A miniszterjelölt emlékeztetett: most kezdték meg a 2 gyermekes családok adókedvezménynek 20-ról 40 ezer forintra növelését.

Az adócsökkentések és -kedvezmények fenntartásának egyik fontos feltétele a gazdaságfehérítés további folytatása. Az online pénztárgépek és az ekáer bevezetése után az új vívmány a nyáron elindítandó az e-számla rendszer lesz. Az online pénztárgépet használók köre tovább bővül, hamarosan a kaszinók online bekötése is megtörténik – ígérte a miniszter.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egyre több adat nemcsak az ellenőrzést, hanem az adózói terhek csökkentését is segítheti – Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy immár 5 millió magánszemély adózónak a készíti el az e-bevallást, a terv az, hogy a ciklus végére már a vállalkozásoknak is el tudják készíteni a bevallás-tervezetet.

Varga Mihály szerint stabil bankrendszer segítheti a gazdaságot.

A Versenyképességi Tanács korábbi javaslatai már beépültek, most az átfogóbb, a munkaerőpiac és az oktatás területét érintő javaslatok megfogalmazása és a végrehajtása jöhet – mondta a miniszterjelölt, aki jelezte: a tanács munkáját továbbra is az ő minisztériuma irányítja majd.

Az euróbevezetésre vonatkozó kérdésre válaszolva Varga Mihály úgy fogalmazott: nem hajt a tatár, a jelek szerint hozzánk hasonlóan gondolkodnak a lengyelek és a csehek. Vajon a versenyképesség feltétele-e az euróbevezetés – tette fel a kérdést a miniszter, aki szerint Csehország példája azt mutatja, hogy nem.

Varga Mihály meghallgatás
Kapcsolódó cikkek