Közélet

Zökkenőmentes volt a tárgyalás

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök egyetértésre jutottak a pekingi találkozójukon megvitatott témákban, beleértve a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kérdéseit is - közölte szerdán az észak-koreai állami média.

Kim és Hszi kiértékelték az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök történelmi jelentőségű múlt heti szingapúri csúcstalálkozóját, és véleményt cseréltek arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire

– jelentette a KCNA hírügynökség.

Az észak-koreai vezető a híradás szerint arra is ígéretet tett Hszi Csin-pingnek, hogy együtt fog működni a kínai vezetőkkel a „valódi béke” biztosításában, miközben „új távlatot nyitnak” a Koreai-félsziget előtt.

Kim szerdán fejezi be kétnapos pekingi látogatását.

A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökrõl (j2) és feleségéről, Peng Li-jüanról, valamint Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről (b2) és nejéről Zsi Szol Dzu-ról a pekingi Nagy Népi Csarnokban
Fotó: MTI/EPA/KCNA

A kelet-ázsiai kommunista diktatúra fiatal vezetője előzőleg Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával. A szingapúri csúcs végén Trump meglepte Dél-Korea vezetőit, kijelentve, hogy véget vetnek az Egyesült Államok és Dél-Korea „provokatív” közös hadgyakorlatainak. Washingtonban hétfőn megerősítették, hogy a Pentagon felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát.

Kim idén harmadszor kereste fel országa legfőbb szövetségesét, Kínát. Tárgyalópartnere kedden dicsérte őt a múlt heti csúcs „kedvező kimeneteléért”.

Az észak-koreai hírügynökség beszámolt a kínai elnöknek arról a kijelentéséről is, hogy a kínai-észak-koreai viszony új szintre emelkedett Kim idei első, márciusi látogatása óta, és hogy az akkor született megállapodásaik „sorra” megvalósulnak.

A KCNA szerint Kim azt mondta a kínai elnöknek, hogy szorosabbra kívánja fűzni a két ország kapcsolatait.

A Reuters hírügynökség szerint számítani lehetett rá, hogy Kim személyesen tájékoztatja Hszi Csin-pinget a Trump elnökkel tartott találkozójáról, amelyen Phenjan arra is ígéretet tett, hogy felkutatják és átadják az 1950-53-as koreai háborúban eltűnt amerikai katonák földi maradványait.

A Reuters kedden két amerikai tisztségviselőtől úgy értesült, hogy ez a folyamat néhány napon belül kezdetét veheti.

tárgyalás Hszi Csin-ping Kim Dzsongun
Kapcsolódó cikkek