Közélet

Gyárfásnak már 200 millióba kerülne a szabadsága

A Fővárosi Törvényszék duplájára emelte Gyárfás Tamás óvadékának összegét.

Összesen 200 millió forintra emelte az óvadék összegét, valamint helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntését a Fővárosi Törvényszék Gyárfás Tamás ügyében. A törvényszék határozatában kiemelte, az úszószövetség volt elnöke megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízta Portik Tamást a néhai médiacézár, Fenyő János megölésével.

Gyárfás Tamásnak már 200 millió forintot kell fizetnie a szabadságáért
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ahogyan az ismert, az elsőfokú bíróság határozatával szemben az ügyészség korábban fellebbezést jelentett be. Indítványukban egyrészt arra hivatkoztak, hogy Gyárfás személyi körülményeiben nem következett be olyan változás, amely megalapozná az ellene irányuló intézkedés enyhítését. Másrészt azzal érveltek, hogy Gyárfás bevallott vagyonára figyelemmel az óvadék összege nem alkalmas az eljárásban való jelenlétének biztosítására.

Így jutott az ügy a Fővárosi Törvényszékhez, amelynek másodfokon megállapította, hogy az elsőfokon eljáró bíróság végzése túlnyomórészt megalapozott, indokai helytállóak voltak. Azaz helyesen állapították meg, hogy Gyárfás személyi szabadságának bizonyos fokú korlátozása továbbra is indokolt, mivel ellenkező esetben akár egyszerűen megszökhetne vagy elrejtőzhetne. E feltételezést ráadásul a bűncselekmény kiemelkedően magas tárgyi súlya, az ahhoz kapcsolódó büntetési tétel, valamint a volt úszóelnök rendkívül kedvező egzisztenciális háttere együttesen erősítenék.

Gyárfás nem adja fel

A Zoom.hu megkérdezte Gyárfás Tamást, kifizeti-e az óvadékot. A médiavállalkozó a kérdésre kissé szűkszavúan csak annyit felelt: „Igen.”

 

Gyárfás Tamás óvadék másodfok
Kapcsolódó cikkek