Közélet

Rekordrészvétel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának borversenyén

A borászok két-három lépéssel az agrárágazat többi szereplője előtt járnak.

Összesen 223 borászat 770 tételéből választotta ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett Országos Borverseny (OBV) zsűrije a díjazottakat. Az idén már 39. alkalommal megtartott OBV presztízse egyre nagyobb, amit az is jelez, hogy 2017-hez képest csaknem 15 százalékkal nőtt a résztvevők és 25 százalékkal a benevezett tételek száma – mondta a díjátadón Légli Ottó, a HNT elnöke.

A borászok két-három lépéssel az agrárágazat többi szereplője előtt járnak, és példát mutatnak abban, hogyan lehet a legkülönbözőbb termőhelyi adottságok és gazdálkodási méretek mellett is kiváló minőséget előállítani

– mondta a rendezvényen részt vevő Nagy István agrárminiszter. Mint hangsúlyozta, a HNT a kormány kiemelt szakmai partnere, négy éve szakmaközi szervezetként működhet, és ezzel a jogával él is, hiszen aktívan részt vesz az ágazati szabályok alakításában. A miniszter ígéretet tett arra, hogy ha a szakmai önkormányzaton belül megszülető konszenzusos javaslatokkal áll elő a HNT, azokat viszontláthatják majd a tárca által előterjesztett jogszabályjavaslatokban.

Fotó: kormany.hu

A kormány arra törekszik, hogy jogszabályok alkotásán kívül anyagi forrásokkal is ellássa az ágazatot. Ezenkívül csaknem 15 milliárd forintot különítettek el a Szőlő-bor nemzeti támogatási program céljaira – mondta Nagy István.

A borversenyen három nagyaranyérmet osztott ki a zsűri – a Budányi Pincészetnek, a Grand Tokajnak és a Mészáros Borháznak –,

valamint 119 arany- és 112 ezüstérmet. Az aranyérmesek közül a három legmagasabb pontszámot a Dereszla Pincészet, a Sauska Pincészet és a Petrény Winery kapta, míg a legeredményesebb borászat címet a Mészáros Borház nyerte el.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek