Közélet

A CIA-nak felvétele lehet arról, ahogy a szaúdi trónörökös kiadja az utasítást

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) hangfelvétele van arról, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös utasítás adott arra: Dzsamál Hasogdzsit a lehető leghamarabb el kell hallgattatni – jelentette csütörtökön a Hürriyet Daily News című török hírportál.

A lap egy neves török publicistát idéz, aki azt mondta: Gina Haspel, a CIA igazgatója egy októberi ankarai látogatásán „jelezte” a hangfelvétel meglétét.

A Reuters meg akart kérdezni az értesülésről egy török tisztségviselőt, de ő nem tudott ilyen felvételről.

Múlt pénteken a The Washington Post című amerikai lap írta azt, hogy a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el az ellenzéki újságíró meggyilkolását.

Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban október 25-én
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét – szintén előre megfontoltan – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

A Hasogdzsi-ügy és a politikai erkölcs

A Hasogdzsi-ügy kirobbanása nem jöhetett volna rosszabb időben Szaúd-Arábia számára, mint idén októberben. A közel-keleti királyság ugyanis a hónap végére időzítette a Future Investment Initiative című gazdasági konferenciát, amelyet a sivatagi Davosként is igyekeztek pozicionálni – írta lapunkban megjelent elemzésében Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

 

Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia CIA Törökország
Kapcsolódó cikkek