Közélet

Jack Ma, az Alibaba első embere is belépett a Kínai Kommunista Pártba

Kína pártlapja írta meg először, hogy a dollármilliárdos Jack Ma a Kommunista Párt tagja, illetve a Központi Bizottság elismerésben részesíti a kiemelkedő üzleti eredményeiért.

Jack Máról hétfőn írta meg a kommunisták hivatalos lapja, hogy az Alibaba nevű online kereskedelemmel foglalkozó óriáscég alapítója és elnöke a kommunista párt tagja – számolt be többek között a Reuters. Jack Ma Ázsia leggazdagabb embere is egyben: a Forbes számításai szerint az üzletembernek mintegy

35,8 milliárd dollárnyi vagyona van, az Alibaba csoport értéke pedig eléri a 390 milliárd dollárt.

A milliárdos párttagságát a kínai People's Daily cikkében írták meg, amelyben a Központi Bizottság által elismert Baidu és a Tencent nevű online óriáscég mellett az Alibabát is méltatták, mint olyan vállalatot, amely szerintük kulcsszerepet játszott Kína fejlődésben. Jack Mát beválogatták a közé a száz fő közé is, akiket elismerésben részesítenek az ország gazdasági nyitásának közelgő 40. évfordulója alkalmából.

Ma és a poltika

Az üzletember politikai hovatartozásáról ez idáig nem írt a sajtó, azonban a Wall Street Journal által szervezett vitafórumon korábban elmondta, hogy „mindig szeretni kell” a kommunista kormányzatot, azonban „nem kell feleségül venni”.

https://www.youtube.com/watch?v=KNWlyr7_gKs

A kínai milliárdos nemrég arról is beszélt, hogy a jövő év szeptemberére az Alibaba elnöki pozíciójáról lemond, a cégcsoport szóvivője pedig a Reutersnek elmondta, hogy Ma „politikai tagsága nem befolyásolja a vállalat üzleti döntéshozatali folyamatát”. Jack Ma még nem kommentálta a hírt, és egyelőre az sem derült ki, hogy az mióta tagja a kommunista pártnak. A vállalat elnöke egyébként ázsiai és európai politikai vezetőknek is adott tanácsokat a közelmúltban.

Ma az elmúlt néhány évben Hszi Csin-ping kínai elnök politikáját is támogatta:

2016-ban például azt javasolta, hogy az állam tömegesen gyűjtsön adatokat polgárairól a bűnözés megelőzése érdekében.

Továbbra is megkerülhetetlen lesz

Jack Ma befolyását az is meghatározza, hogy a sanghaji Hurun Report szerint jelenleg

az Alibaba elnöke Kína leggazdagabb embere. Az 54 éves vállalatalapító az elmúlt négy évben másodszor került a kínai lista élére, vagyonát pedig 2018-ra egy év alatt több mint a negyedével tornázta fel.

A második leggazdagabb kínai az Evergrande ingatlanfejlesztő cég elnöke, akinek vagyona 14 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Ma fokozatosan lép hátra és a cég vezetését Daniel Csang jelenlegi vezérigazgató kapja meg. Az igazgatótanácsban lévő mandátumát azonban Jack Ma kitölti, a tisztújítás 2020-ban válik esedékessé. Kína leggazdagabb embere 2013-ban adta át a cég vezetését, de nem Csangnak, ő csak 2015 óta tölti be a vezérigazgatói posztot, miután előzőleg üzemeltetési igazgatóként bizonyított.

Jack Ma
Fotó: AFP

Az Alibaba uralja az e-kereskedelmet Kínában, és számos kiterjedt vállalkozással is rendelkezik: annak ellenére, hogy a részvényárfolyama idén esett,

így is az Alibaba a világ 10 legértékesebb vállalata közé tartozik.

Az Alibaba csoport 66 ezer főt foglalkoztató, az e-kereskedelem mellett online fizetési rendszerek működtetéséből is nagyot szakító cég jövője azonban továbbra sem képzelhető el Jack Ma nélkül. Az elnök ugyanis nemcsak a cég egyik nagy részvényeseként, hanem az Alibaba Partnership program egyik mentoraként is jelen lesz. Ez a 36 fős grémium tehet javaslatot a csoport igazgatósági tagjainak személyére, akiket a közgyűlés rendre meg is szavaz.

Kínai Kommunista Párt Alibaba Jack Ma
Kapcsolódó cikkek