Közélet

Korlátozták a versenyt a lakberendezők

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Lakberendezők Országos Szövetsége által kidolgozott honorárium szabályzat korlátozta az árversenyt a lakberendezők között. A hivatal a jogsértés megállapítása mellett komplex oktatási, tájékoztatási és megfelelési program végrehajtására kötelezte a Szövetséget.

A Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) a lakberendezési szakmában szokásos vállalási árak mértékére, az árak számítási módjára, módszertanára, struktúrájára vonatkozó honorárium szabályzatot fogadott el, majd időközönként felül is vizsgálta az ebben szereplő vállalási árakat.

A LOSZ tagjai számára etikai vétségnek minősült a díjakkal kapcsolatos szabályok be nem tartása, amelynek következtében a vállalási árat be nem tartó tag akár szövetségi tagságát is elveszíthette.

A megállapítása szerint a honorárium szabályzat korlátozta a gazdasági versenyt, ezért jogsértő.

A hivatal így arra kötelezte a LOSZ-t, hogy foglalja etikai kódexébe a díjazás szabad meghatározását, továbbá közvetlenül tájékoztassa tagságát korábbi, jogsértő árszabályozásáról. A szervezetnek szakmai konferenciákon és a honlapján is be kell számolnia a hatóság rendelkezéseiről.

Fotó: Shutterstock

A döntés emellett arra kötelezi a szövetséget, hogy versenyjogi tájékoztatást adjon, illetve oktatást nyújtson tagjainak egy saját maga által összeállított képzés keretében. A LOSZ-nak ún. megfelelési programot is ki kell dolgoznia, hogy a szervezet működése a jövőben megfeleljen a gazdasági versenyre vonatkozó jogszabályoknak és normáknak.

A GVH korábban már felhívta a kamarákat és a gazdasági szereplőket tömörítő társadalmi szervezeteket, hogy működésüket, etikai szabályzataikat és más önszabályozási tevékenységüket hozzák összhangba a versenyjogi szabályokkal. Az árversenyt korlátozó (ajánlott vagy szakmai minimum árak meghirdetése, áremelések összehangolása), illetve a piac területi vagy más felosztását eredményező döntések ugyanis mind a magyar, mind az uniós jog versenykorlátozást tiltó szabályaiba ütközhetnek.

gazdasági verseny lakberendezők Lakberendezők Országos Szövetsége Honorárium Szabályzat GVH
Kapcsolódó cikkek