Közélet

Áder János az új közigazgatási bíróságok felállítását is aláírta

Jövő év március végéig választhatják meg a Közigazgatási Felsőbíróság (KF) első elnökét, a közigazgatási bíróságok pedig 2020. január 1-jével kezdhetik meg működésüket

Az Amnesty International közleményéből kiderült, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt. A szervezet a Parlament honlapjára hivatkozik, amely szerint a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt további nyolc törvény mellett a köztársasági elnök szerdán aláírt és elrendelte a kihirdetését is.

Áder János köztársasági elnök
Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP

Korábban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a bírói jogállás a jövőben is egységes marad, „bizonyos sajátosságok fognak majd érvényesülni.” Minden olyan bírót, aki most közigazgatási ügyszakban ítélkezik, kérelmére automatikusan át kell venni az új szervezethez, erre a törvény konkrét garanciákat tartalmaz majd – jelezte.

A közigazgatási felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz, nyolc városban regionális hatás- és illetékességi körrel bíró közigazgatási törvényszékeket állítanak majd fel

– mondta Gulyás Gergely.

Jövő év március végéig választhatják meg a Közigazgatási Felsőbíróság (KF) első elnökét, a közigazgatási bíróságok pedig 2020. január 1-jével kezdhetik meg működésüket.

Trócsányi László igazságügyi miniszter novemberben közölte, hogy a kormány nevében a Velencei Bizottsághoz fordultak, hogy a testület vizsgálja meg: összhangban áll-e a törvény a nem­zetközi sztenderdekkel. A miniszter szerint a vizsgálatot a javaslat iránti fokozott érdeklődés miatt kérték, továbbá azért, mert az ellenzéki pártok támadják a tervezetet, anélkül, hogy ismernék annak részleteit.

Áder János aláírta a túlóratörvényt

A köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve módosítását.

 

Áder János közigazgatási bíróságok
Kapcsolódó cikkek