Közélet

Drónok elleni védelmi eszközöket rendelt a Gatwick repülőtér

Katonai szintű, drónok elleni védelmi eszközöket rendelt több millió font értékben a londoni Gatwick repülőtér annak nyomán, hogy december végén három napig megzavarták a légikikötő forgalmát az ott reptetett távvezérlésű repülő eszközök – jelentette a The Times brit napilap.

A Gatwick repülőtér három napig zárva tartott a karácsony előtti héten, mert több drónberepülést észleltek a repülőtér közvetlen környezetében és légterében. Emiatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani. Az átirányítások és járattörlések 140 ezer utast érintettek.

A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében tiltják drónok reptetését.

A repülőtér megerősítette a lapértesülést, és hozzátette: a szóban forgó, a katonaságban használt eszközökkel azonos felszerelést már egy hete telepítették a légikikötő területén.

Fotó: Pixabay

Eközben a londoni Heathrow repülőtér, amely Európa legforgalmasabbja, ugyancsak közölte, hogy megrendelte a szóban forgó védelmi eszközöket.

Korábbi értesülések szerint a Gatwick forgalma azután állt helyre a három napos zárlat után december végén, hogy a brit hadsereg – szintén sajtóértesülések szerint – az izraeli fejlesztésű Drone Dome – drónkupola – rendszert telepítette a légtér ellenőrzésére.

A Drone Dome rendszer alkalmas drónok radarfelderítésére, valamint a drón és működtetője közötti rádiókapcsolat zavarására, és lehetővé teszi a tiltott légtérben észlelt repülőszerkezet irányított leszállítását biztonságos helyen.

védelmi eszköz Drón katonaság Gatwick
Kapcsolódó cikkek