Közélet

Felemás hangulatú találkozóra készül Orbán és Pompeo

Nyolc év után először jár Magyarországon amerikai külügyminiszter. Orbán Viktor és Mike Pompeo hétfői találkozóján védelmi megállapodás születhet, emellett Pompeo a magyar sajtószabadságról és demokráciáról is érdeklődik majd Orbán Viktortól – írja a Magyar Nemzet.

Változó hangulatú találkozóra készül Orbán Viktor miniszterelnökkel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői látogatásán Magyarországon – írja a Magyar Nemzet. A lap hétfői számában arról számol be, hogy

Pompeo legalább annyi pozitív üzenettel érkezik, mint ahány ügyben az aggályait fejezheti ki.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között létrejöhet egy védelmi megállapodás, amely

Magyarországon keresztül harmadik országokba irányuló amerikai csapatmozgások jogi kereteit is szabályozza.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterlenök
Fotó: AFP

A Magyar Nemzet szerint védelmi beszerzésekről is ejthetnek szót a felek – amely leginkább a NATO-szövetségesek védelmi kiadásainak növeléséről szól –, így a honvédség felszerelése egy új rakétakomplexum-rendszer és az ahhoz tartozó rakétákkal gyarapodhat. Ehhez szorosan kapcsolódhat a lengyelek vasárnapi bejelentése, miszerint 414 millió dollárért vásároltak rakétatüzérségi rendszert.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az USA sok mindenben nem ért egyet a közép-európai országokkal, így Magyarországgal sem, de a szövetségeseket szövetségesként szeretnék kezelni.

Pompeo európai „turnéjának” első állomása Budapest lesz, majd Pozsony és Varsó következik. Legutóbb 2011-ben járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, akkor a későbbi elnökjelölt Hilary Clinton tett látogatást Budapesten.

A Magyar Nemzet információi szerint

a CEU-ügy csak négyszemközt kerülhet majd szóba, ezen felül pedig olyan – amerikai álláspont szerint – aggályos témákról kíván értekezni Pompeo, mint a Magyarországot érintő sajtószabadság, korrupció és demokrácia.

Orbán Viktoron kívül a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselőivel is találkozik ma Mike Pompeo.

védelmi megállapodás Orbán Viktor sajtószabadság demokrácia Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek