Közélet

Harmadfokon folytatódik a volt MVM-vezér ügye

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség nem elégedett a Kocsis István és társai büntetőügyében hozott ítélettel.

Súlyosításért fellebbez a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatója és társai büntetőügyében a Pécsi Ítélőtáblán március elsején meghozott másodfokú ítélet ellen. Az eljárás harmadfokon a Kúrián folytatódik – tudatta a vádhatóság.

A közlemény felidézte, hogy az új eljárásban a másodfokú bíróság az ügy valamennyi vádlottját bűnösnek mondta ki.

Kocsis István volt vezérigazgatót társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek, és ezért öt év börtönbüntetésre ítélte a tábla. Mellékbüntetésként szintén öt évre eltiltották a közügyektől, valamint gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől is.

Kocsis István az MVM volt vezérigazgatója
Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

A másodfokú határozat ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett az ítelethirdetés után, az ügyész akkor erre három munkanapot tartott fenn.

A fellebbviteli főügyészség csütörtökön közölte:

fellebbezésükben a kiszabott szabadságvesztés, foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás hosszabb tartamban történő megállapítását, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a terhükre rótt bűncselekményeket.

Korábban öt év letöltendő börtönbüntetést kapott másodfokon Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. A jogerős ítélet a Pécsi Ítélőtáblán született, a bírósági döntés alapján az állami holdingot 2005-2008 között vezető vezérigazgató mellett a tanácsadóját, Szász Andrást is elítélték, ő 3 év börtönbüntetést kapott.

 

Kocsis istván per harmadfok MVM
Kapcsolódó cikkek