Közélet

Két újabb Michelin-csillaggal gazdagodott Budapest

Szerdán Bécsben hirdették ki a Michelin Guide európai listáját, két újabb magyar étterem kapott csillagot.

A budapesti Babel és a Stand étterem is Michelin-csillagot kapott a Michelin Guide Main Cities of Europe 2019 bécsi csúcsgasztronómiai rendezvényről élőben közvetítő Világevő blog szerint.

A már csillaggal bíró hazai éttermek pedig megőrizték kitüntetéseiket, így a kétcsillagos Onyx, valamint az egy-egy csillagos Borkonyha, Costes és Costes Downtown is.

Könnyekkel küzdve írom ezeket a sorokat, borzasztóan boldogok és büszkék vagyunk a 10 éves tanulásunkra és a megtiszteltetésre. Hálásak vagyunk minden vendégünknek és segítőnknek, aki ezen az úton elkísért minket! Magyar és erdélyi konyha talán egyben még ilyen kitüntetést nem kapott. Szeretünk Magyarország! Az élet szép.

– nyilatkozata a Világevőnek Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel tulajdonosa.

Széll Tamás, a Stand társtulajdonosa pedig tömören csak annyit írt a Világevőnek: „Örülünk :-)”

A Babel étterem is Megkapta a Michelin-csillagot
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Bejöttek tehát a Világgazdaság által megkérdezett csúcsgasztronómiai szakértők számításai, akik két-három új Michelin-csillagos éttermet vártak a Michelin Guide új európai listáján.

A lapunknak nyilatkozó Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke legalább egy-két újabb Michelin-csillagra számított. Hamvas a szerdán csillaggal kitüntetett Stand étterem társtulajdonosa is Széll Tamással és Szulló Szabinával.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a Világgazdaságnak azt mondta, a meglévő öt budapesti Michelin-csillag mellé várt újabbak további turisztikai vonzerőt jelentenének, és időszerűek is lennének, mivel a budapesti topéttermek meglehetősen alulreprezentáltak a nyugat-európaiakhoz képest a világ legnépszerűbb étterem- és szállodakalauzában.

A magyar fővárosban immár hat Michelin-csillagos étterem van, a hazai csúcsgasztronómia pedig összesen hét csillaggal büszkélkedhet.

A Michelin Guide Michelin Guide Main Cities of Europe 2019 kiadványban

  • 23 háromcsillagos (ebből egy új),
  • 92 kétcsillagos (hét új),
  • és 382 egycsillagos étterem (44 új) szerepel.
  • Bib Gourmand elismeréssel pedig már 271 éttermet tartanak számon, utóbbiak közül 28-an idén kapták a kitüntetést.

    Az egyetlen új háromcsillagos étterem a bécsi Amador. 2019-ben először szerepel a listán Reykjavik, Zágráb és Dubrovnik is.

    A Standot két olyan tapasztalt szakács hozta létre, akik sok éve dolgoznak együtt, és az ételeiket a személyiségükkel töltik meg, de teljes szívvel a klasszikus magyar konyha mellett állnak. A Babel egy igazi büszkeséggel vitt elegáns étterem a Duna-parton. A séf, Veres István Erdélyből származik, az ő gyermekkori emlékei inspirálják a menüt

    – írja az újonnan kitüntetett magyar éttermekről a Michelin közleménye.

    gasztronómia Michelin-csillag Bábel stand
    Kapcsolódó cikkek