Közélet

A premier előtt bankot robbantott a Bosszúállók

Két hét múlva kerül a mozikba a Bosszúállók: Végjáték című mozifilm, de a Marvel Studios filmje már most sorra dönti a jegyeladási rekordokat.

Elképesztő várakozás övezi a Marvel legújabb szuperhősfilmjét. A Bosszúállók sorozat feltételezhetően utolsó, negyedik epizódja április 24-én debütál a mozikban, a film viszont már a megjelenése előtt bevételi rekordokat döntött.

A kasszasiker-várományos filmre múlt hét kedden indult a jegyelővétel, a nagy érdeklődés miatt azonban több amerikai, kanadai és brit oldalt is túlterheltek a lelkes rajongók, akik csak hosszas várakozás után juthattak az online tikettjeikhez. Az Atom Tickets nevű platformon az értékesítés elindítását követő egy óra alatt csúcsot döntött a film, háromszor több jegyet adtak el hatvan perc alatt, mint tavaly az előző Bosszúállók filmre ugyanennyi idő alatt.

Egy másik népszerű amerikai jegyportál, a Fandango szintén arról számolt be, hogy a film megdöntötte az első napos jegyeladási rekordot, a kosztümös hősöknek ráadásul ehhez mindössze hat óra elegendő volt.

Fotó: Valerie Macon/AFP

Egy héttel később pedig már arról számoltak be az online jegyárusítók, hogy

a filmre két héttel a premier előtt már kétszer annyian vettek jegyet, mint az Aquaman, a Star Wars: Az utolsó Jedik, a Bosszúállók: Végtelen háború és a Marvel kapitány filmekre összesen.

Ez pedig igencsak jó előjel a filmet forgalmazó Disney számára, összehasonlításul

  • az Aquaman 67,9 millió,
  • Az utolsó Jedik 220 millió,
  • a Marvel kapitány 153 millió,
  • a Végtelen háború pedig 257 millió dollár bevételt ért el a premierjük hétvégéjén.
  • A jelenség globális, Szingapúrban például, ahol szerda reggel indult az elővételes mozijegyek értékesítése, az amerikaihoz hasonló helyzet alakult ki. Több helyi online értékesítő felület összeomlott a nagy forgalom miatt, ahol pedig átvészelték a filmőrültek rohamát, óriási virtuális sorok alakultak ki: a Show Theatres szingapúri mozilánc oldalán például

    egy időben több mint 62 ezren vártak arra, hogy előre megvehessék jegyüket a Végjátékra.

    Százezrekért árulják a jegyeket

    A legfanatikusabb rajongók több százezer forintnak megfelelő összeget is hajlandóak fizetni, hogy az elsők között láthassák, hogyan zárul Vasemberék története. Az eBay-en egy premiernapi, hollywoodi IMAX vetítésre szóló jegyet 500 dollárért – mintegy 142 ezer forintért – is hirdettek. Ráadásul nem egyedi esetről van szó, cikkünk írásakor több tucat első vetítésre szóló jegyet „kínáltak másodkézből” hasonló összegekért.

    A Carousell e-kereskedelmi platformon pedig 450 dollár körüli összeget is fizettek egy szingapúri filmpremierért.

    Fotó: AFP

    A legújabb Bosszúállók nemcsak a legjobban várt mozifilm, hanem a Marvel filmes univerzumának leghosszabb alkotása is. A Marvel szuperhősfilmjei egyébként sem számítanak rövidnek, de a három órás határt most először lépi át a stúdió. A Végjáték 181 perces játékideje pontosan 21 perccel hosszabb, mint a 2018-as előzményfilm.

    A Végtelen háború tavaly 678 millió dollárt termelt az Egyesült Államokban, világszerte pedig további 1,37 milliárd dollárt hozott a Disney konyhájára. A film ezzel 2018 legnagyobb bevételű mozija lett, és a filmtörténetben is csupán három alkotás termelt több pénzt.

    Magyarországon pedig a második legnézettebb film volt, 572 ezren váltottak rá jegyet.

    A 22. Marvel-film is könnyen elérheti a kétmilliárd dolláros határt, a filmipari elemzők szerint azonban a szuperhősök sikerét is túlragyoghatja egy másik Disney produkció. Az idei év csúcsfilmje az 1994-es Az oroszlánkirály élőszereplős újrafeldolgozása lehet. Utóbbit Jon Favreau rendezte, aki egyébként a Bosszúállók sorozat producere is.

    A Végjáték várhatóan lezárja a Végtelen háború cselekményét, melynek végén a szuperhősök fele szó szerint porrá vált. A negyedik Bosszúállók-film egyben a Marvel-moziuniverzum fináléja is, amely a franchise számos további filmjét foglalja keretbe. Az eddigi 22 szuperhősfilm sikerei alapján ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a Végjáték konklúziója után kedvenceik nélkül maradnának a rajongók.

    mozi film Bosszúállók: Végjáték
    Kapcsolódó cikkek